Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szklane pudełko przelewowe

Z racji iż pudełka przelewowe kosztuja kosmiczne pieniadze za radą makoka zdecydowałem sie wykonac je samodzielnie.

Jako materiał miałem do wyboru szkło lub akryl. Różnica w cenie materiału jest tak duża, ze akryl odpadł niemal od razu.

Wykonane przeze mnie pudełko w sklepie kosztowało by około 300-350zł (co jest absurdalna kwotą). Natomiast ja wydałem 60zł na szkło i jego przyciecie. Było by pare złotych taniej gdyby nie to ze sie pomyliłem i kazałem wyciac pare zupełnie nie potrzebnych ścianek.

overflowbox.jpeg

Projekt pudełka znalazłem gdzie na google image. Szerokosc mojej wersji to 20cm - juz przy tej szerokosci wydajność jest potworna. Nie mam jak sprawdzic ale 6000l/h powinno spokojnie przez nie przepłynąć, możliwe że i 2x wiecej. Troche teoretyzuje ale pompa 3000l/h nie wywołuje nawet silnego strumienia w ostatniej komorze pudełka...

Na projekcie trzeba zwrócic uwage, ze niektóre scianki sa wymienione 2x i ciecie szybek wg tej listy skonczy sie 3-4 nadmiarowymi, niepotrzebnymi szybkami.

DSCF2264.JPGDSCF2265.JPGDSCF2266.JPGDSCF2267.JPG

DSCF2268.JPGDSCF2269.JPGDSCF2270.JPGDSCF2271.JPG

DSCF2272.JPGDSCF2273.JPGDSCF2274.JPGDSCF2275.JPG

DSCF2276.JPGDSCF2277.JPGDSCF2295.JPGDSCF2297.JPG

DSCF2298.JPGDSCF2299.JPGDSCF2300.JPGDSCF2301.JPG

DSCF2302.JPGDSCF2303.JPGDSCF2304.JPGDSCF2305.JPG

DSCF2306.JPGDSCF2306.JPGDSCF2308.JPG

Opublikowano

Zaworem na spływie wyciszyłem.

Ale juz zamowiłem wiertło do szkła aby zrobic drugi spływ i zabezpieczyc sie przed zatkaniem i przelaniem...

---- edit

Tak dla potomnych.

Wiercenie w szkle jest mega łatwe. Myślałem ze bede sie z tym meczył pare godzin, a okazało sie, że po 5 minutach temat był zamknięty...

Opublikowano

Nie przemawia do mnie ten kawał mosiądzu. Idź do sklepu elektrycznego i poproś o dławik odpowiedniej średnicy - stosowałem takie przejście z powodzeniem w moim przelewie.

• 4 lata później...
Opublikowano (edytowane)

czesc, dzięki za projekt, przymierzam się do zrobienia takiego pudełka tylko z przezroczystej płyty akrylowej. Kleił ktoś kiedyś taką płyte? ZAstanawiam się czego użyć dragon do pvc odpada ?

Z góry dzięki

pozdrawiam

Edytowane przez marcecrisco