Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makok lubie majsterkować sobie ale muszę przyznać że twoje kungfu jest lepsze niż moje :-) twoje filmiki ukazują dobrze znaną prawdę, że potrzeba jest matką wynalazców, naprawdę dobra robota. :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Pytanie zasadnicze : a co się stanie jak nawali pompa w zbiorniku wyrzutowym?

A zdarza się.

Zdaje się że nie masz żadnego układu zabezpieczającego.

chyba nie chwyciłeś konceptu ;)

przemyśl jeszcze raz czy Twoje pytanie jest zasadne ;)

z silnym naciskiem na: co dokładnie się stanie jak nawali ta zielona pompa? ;)

Opublikowano

wchodząc tutaj i pisząc swojego pierwszego na forum posta nie trafiłeś z tezą... oraz nie wiesz, że mam humorystyczne podejście do życia ;)

nie próbuję Cię ani obrazić, ani bawić się w gierki, tylko zmusić do myślenia...

bo drogi kolego, jak padnie ta pompa, która jest równocześnie obiegową to przestanie pompować wodę do akwa, z akwa spłynie ~40l wody zawarte nad grzebieniem i w kominie, wypełni sumpa na całej powierzchni o 1cm pod krawędzią i nic się nie stanie ;)

równocześnie wynurzy się pływak od zaworu spłuczkowego zamykając dopływ i układ będzie w punkcie zerowym, bez ruchu wody

co wyjaśniam na przynajmniej dwóch innych filmach ;)

pozzdrawiam

Opublikowano

Drogi Makoku, tak się składa że cię znam, a poczucie humoru i dygresje "myślowe" są kompletnie nie na miejscu w technice.

O czym powinieneś wiedzieć. Dłubiąc nawet hobbystycznie.

Po wtóre, zwróć uwagę o czym mówie w swoim poprzednim poście, sugerując się filmem.

No chyba że ci pływak w tym zbiorniku równocześnie odcina zawór wody dolotowej do akwa (a zdaje się że takowego brak, prócz reduktora ciśnienia) , wszak masz system stałej podmiany - co ma de facto więcej wad niż zalet, pomimo prostoty - najczęściej spotykanych wykonań.

W tym układzie jak ci wysiądzie pompa wyrzutowa to zaleje mieszkanie ca. po tygodniu patrząc na dopływ.

Oczywiście zalewać będzie z intensywnością (ilością) wody nadmiarowej z akwa.

Opublikowano

No chyba że ci pływak w tym zbiorniku równocześnie odcina zawór wody dolotowej do akwa (a zdaje się że takowego brak, prócz reduktora ciśnienia)

równocześnie wynurzy się pływak od zaworu spłuczkowego zamykając dopływ i układ będzie w punkcie zerowym

Może rozłóż zdania sobie i dobrze przeczytaj cały opis w DIY budowy Makoka.

Opublikowano

dzięki Firefighter za wytłumaczenie koledze... zawiodła mi interpunkcja, może dlatego było niezrozumiałe to zdanie :P

pomijając fakt że niespełna miesiąc po podłączeniu tego układu znudziło nam się podlewanie kwiatów i wywierciłem odpływ wody z bocznej ścianki komina i tam podłączyłem zawór i wąż na stałe wsadzony do ścieku ;)

ale nie że nie działało - zwyczajne lenistwo - teraz podmienia mi się full automatem 60-80l dobę (ciężko dokładnie oszacować mierząc czas napełniania 5l butli) i jako że zawór z kominem są ponad poziomem odpływu nic nie ma prawa się stać... a nawet jakby się zatkało, to...

...drogi Adamie: czy tobie spłuczka się kiedyś "przelała"? ;)

jak najbardziej wszędzie jest miejsce na humor - nawet w technice - i tego zmieniać nie zamierzam :P