Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, ze nikt z klubowiczów (forumowiczów ) się nie wychyla ale czy na prawdę już nikt nie posiada ( posiadał ) tej popularnej ryby ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja mam od fuljera F1, samce wybarwiaja sie identycznie jak dzikusy pokazane na stronie, niestety mam uklad 15+0

uptade - co ja pacze? nagle jedna membe nosi w pysku :)

ryby w ilosci 10 sztuk kupilem w czerwcu 2011 wielkosc ok3-4 cm, okolo listopada mialem juz 2 wybarwione samce i wtedy zaczely sie tance ale nie widzialem w pozostalej grupie 8 sztuk ani jednej kandydatki na samice, natomiast 2 sztuki 100% byly przyczajonymi samcami...

w lutym 2012 dokupilem kolejne 5 sztuk mlodych gdyz z calego stadka dalej nic nie wskazywalo zeby byly jakies samice, trzy sztuki z wyrosnietych z pierwszego zakupu oddalem kumplowi, do tej pory nic sie nie dzialo a z grupki dokupionych w lutym mlodych typowalem ze moze bedzie jedna samica bo ma wiekszy brzuszek...

i teraz mam niezly zgryz czy czasem kumplowi nie oddalem przypadkiem samicy chociaz nic mi nie wiadomo zeby u niego sie wytarly

dla mnie jest to jak narazie najtrudniejszy do rozpoznania plci pyszczak gdyz ta dzisiaj objawiona samica momentami ujawniala ubarwienie zdominowanego samca - przebijajcy wzor na czole, zaciemniona pletwa grzbietowa, lekko zaostrzone koncowki pletw i wyrazna atrapa jajowa... no i tak pozne pierwsze tarlo.... zachowaniem nie odstawala od zdominowanych samcow - czesto sa widoczne niegrozne przepychanki.

dwa wybrawione samce zajely sobie dwa rewiry wsord skalek i mocno sie ich trzymaja (akwa 150 cm), lubia kekko podkopac, identycznie jak saulosi spedzaja wolny czas na wiecznych utarczkach ale calkowicie nigroznych

samice natomiast w porownaniu do saulosi tra sie bardzo pozno - wielkosciowo to saulosi tra sie bedac 2 razy mniejsze, samica wcale nie miala wybitnie zaokraglonego brzuszka przed tarlem

dla mnie to mega zaskoczenie, ale ryby ciepliwie trzymalem bo mimo sporej grupki sa niegrozne dla siebie. nie wykluczam, ze opoznione tarlo moglo byc wynikiem przeprowadzki zaliczonej w kwietniu a nastepnie w czerwcu ale i tak jest to bardzo pozno...a ryba jest zaledwie 1 cm moze 1,5 mniejsza od wybarwionego samca

jesli ten gatunek rzeczywiscie tak pozno sie trze to zbudowanie stada moze troche potrwac, a mi pozostanie selekcja poprzez ogledziny brodawek, chociaz w tym ekspertem nie jestem i nawet przy przenosinach nie chcailem meczyc ryb

prosze pozostalych posiadaczy F1 o uwagi odnosnie wielkosci samic przy pierwszym tarle