Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym podzielić się moim planem stworzenia oświetlenia z halogenów SMD LED GU5.3/MR16 3W takich jak na aukcji :

http://allegro.pl/gu5-3-mr16-zarowka-led-60-smd-ip44-zimna-360lm-k07-i2371708852.html

Na początek zamontuje 10 szt. takich żarówek i zobaczę jaki będzie efekt. Nie chce rozswietlać zbiornika, wole jak jest troszkę ciemniej a i moje pysie obecnie w 300L od małego żyją właśnie w słabszym oswietleniu :)

Wymiary akwarium : 180x70x50h 630L

Co myślicie o takim rozwiazaniu oświetlenia ? Roślinke mam jedną (nurzaniec) i przy obecnym świetle rośnie bardzo ładnie a mam tylko 1x39W T5

Opublikowano

ryby widać będzie, ale czy idealnie odwzorowane kolory to wątpię - eksperymeentowałem z takimi ledami na GU10 (bo nie wypadają z gniazda) i służy mi takich 6 szt do wschodu i zachodu słońca... ;)

Opublikowano

Szkoda tylko że nie robią o innych temperaturach.

Najwyższą jaką widziałem to 7000K

Co do gniazd:

wg mnie wybór pomiędzy GU10, a GU5.3 jest bardzo prosty - jeżeli możemy zamontować halogeny w miarę suchym miejscu montujemy GU10 które są zasilane napięciem 230V, jeżeli mamy mokro i może być niebezpiecznie montujemy poza akwa w suchym miejscu transformator i do akwa podchodzimy z napięciem 12V i halogenami GU5.3

Nie można oczywiście zapomnieć o grubszym przewodzie przy niższym napięciu ze względu na wyższy prąd.

Opublikowano

Jeszcze taki mały offtop z mojej strony. Gdyby jednak został przy tradycyjnym oswietleniu, to czy jedna swietlówka T5 54W wystarczyła by na taki zbiornik ? Ewentualnie może 24W t5 aquarelle na przód do wybarwiania + te halogeny na doswietlanie ?