Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No patrzcie, będzie robił wyliczenia co do setnej centymetra :D

A tak na serio to dużo zależy od karmienia, co,ile i jak często.

12cm to przez całe życie osiągnie spokojnie ( bo pyszczaki nie rosną tylko przez 3 lata :P ) a te 13cm może osiągnąć(nie daje głowy ;) ) w bardzo sprzyjających warunkach(czyt. typowo hodowlanych na odchów).

Nie ma co dalej drążyć tematu, do 240l się nadaje i tyle :)

Opublikowano
Meszek, hongi w naturze osiąga 9cm. więc w warunkach akwariowych dojdzie do 12-13cm.

Tak zgadzam się z tobą że w naturze osiągają tyle co napisałeś ale mi chodzi o coś innego nie pamiętam żeby ktoś polecał L hongi do 240l zawsze były za duże i i można to sprawdzić w wielu postach

Z drugiej strony cieszy mnie to że doszła kolejna ryba do 240l i łamią się stereotypy

Co do Callainosa popieram eljota

Opublikowano

Co do Callainosa popieram eljota

Niestety ale jego wysoka agresywność dyskwalifikuje go do hodowli w 240l (chyba, że jako jedyny gatunek).

U mnie dla niego było za małe dno o pow. 150x50 , podporządkował sobie wszystkie pozostałe ryby, wszystko należało do niego.

Ja zostaję przy mojej opinii i tak każdy zrobi jak uważa i przekona się sam :)

To tyle na temat ;)

Opublikowano
U mnie dla niego było za małe dno o pow. 150x50 , podporządkował sobie wszystkie pozostałe ryby, wszystko należało do niego.
U mnie rządził w 240 ale przeganiał pozostały ryby tylko podczas tarła, więc chyba mieliśmy inne ryby ;)

Jedno co pewne to jego wysoka agresja wewnątrz gatunkowa i nie łączył bym ich z rybami o podobnym ubarwieniu.

Opublikowano
tak OT kolego perez widziałem twoje "5 cm dimidio " wg mnie one ledwo miały 3 cm ;-)

wiec miary są różne :P

heh, Zbyszku akurat oko mam dobre na takie rzeczy, dla udowodnienia złapałem jednego(akurat najmniejszy 5,5cm pozostałe są większe ) i sfociłem by ci udowodnić ;)

<a  href=http://img13.imageshack.us/img13/8452/dimidio.jpg' alt='dimidio.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Opublikowano

To teraz pojechałeś po bandzie hihi:-)

Perez wracając do naszej nieszczęsnej hongi w 240l pozwole podeprzeć się cytatem z artykułu naszego kolegi Marcina Sobonia 'Ugodowy dominator'

"W różnego rodzaju źródłach podaje się, że akwarium o pojemności 120 litrów jest odpowiednie. Nie mogę się z tym zgodzić. Labidochromis sp. „hongi” to ryba nie należąca do najmniejszych przy tym dodając jego terytorializm i temperament, niemożliwym staje się utrzymanie w takim akwarium tego pyszczaka. Zgodnie z moimi doświadczeniami i obserwacjami tego gatunku uważam, że nawet akwarium o pojemności 240 litrów i długości 120 centymetrów nie jest w stanie zapewnić tej rybie wystarczająco dobrych warunków. Obsadzenie tego gatunku w 240 litrowym akwarium wymaga już pewnego doświadczenia od akwarysty i jest dość ryzykownym działaniem. Akwaria o większych rozmiarach zdecydowanie będą się już nadawały do trzymania Labidochromis sp. „hongi”

Więc ciężko jest określić czy ta ryba nadaje się do 240l czy nie?

We wcześniejszym poście cieszyłem się że łamiemy stereotypy ale po przeczytaniu tego artykułu chyba jednak dochodzę do wniosku że ten pyszczak nie nadaje się do 120cm i niech tak zostanie to moje zdanie Juz tyle czasu każdy zgadzał się z tym artykułem i innymi spostrzeżeniami

Opublikowano

Wszystko się zgadza meszek, 240l to absolutne minimum i to przy max. 2 gatunkach jak pisałem wcześniej.Zawsze lepiej jest mieć większe akwa, to normalne, niestety nie każdy może sobie na to pozwolić.

Sam jestem "patronem" dwugatunkowej obsady ze swedenami w takim baniaku.Wrócimy do tego za jakiś czas, zobaczymy co z tego wyszło ;)