Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wiem ze głupi tytuł tematu, ale...

Musiałbym podłożyć tło strukturalne w akwarium, czy mógłbym dać dwie małe kostki brukowe o wymiarach 8cm x 8cm x 6cm ? Czy będą wydzielać jakieś trujące substancje chemiczne.

Opublikowano

Witam Wszystkich . Od kilku lat mam zrobione w takich kostkach otwory , otwornicą fi 50 i zasadzone roślinki , dzięki temu w akwariach kontroluję i chronię korzenie przed rybkami.Granit według mojej wiedzy jest neutralny chemicznie . Kwestia estetyki .

Opublikowano

Masz zrobione otwory w kostce brukowej betonowej czy granitowej? Beton, to cement, piasek i wapno, a do tego utwardzacze stosowane na ewentualność wysokich naprężeń. Granit, to naturalny kamień, ale zdarza się, że ma kryształy metali, i tego unikaj - jeśli błyszczy, mogą być problemy. Moi ludzie kładą kostkę jedną i drugą. Przy cięciu betonowej pyli się nie miłosiernie, jeśli się nie zastosuje nawilżania wodą do piły. Granit to inna bajka. Zwykle (jeśli jest czysty) nie ma problemu z wydzialelaniem czegokolwiek, w przeciwieństwie do betonu. Cement zawsze reaguje z wodą, mimo, że związany. Zwróć uwagę na stare murki z betonu. Może ktoś powie, że nie były wibrowane i prasowane, ale to ma małe znaczenie. Po prostu reaguje z wodą wolniej. Nie chce mi się teraz prowadzić wywodów nad wyższością granitu nad betonem, ale jakby co, to służe pomocą. Ze swojej strony sugeruje jednak granit.

Opublikowano

Ja też nie chcę się wywodzić nad wyższością jednej kostki nad drugą ;) IMHO uważam wsadzanie każdej z nich do akwa za "głupi" pomysł i to ze względów estetycznych a nie szkodliwych.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dal całkowitej pewności- jeżeli chodzi Ci o kostkę brukową jak na kolorowych chodnikach (wielki mi postęp cywilizacyjny) to stanowczo odradzam- NIE. Tam sa barwniki utwardzacze full chemii i inne.