Jump to content

Obsada i urzadzanie 400 Litrow

MavNZ

Recommended Posts

Witam wszystkich ,jestem tu nowy , wiec milo mi was powitać . Właśnie jestem w trakcie planowania i urządzania mojego nowego akwarium. Aktualnie posiadam 160L z obsada 1 plus 4 electric yellow , pływa tam jeszcze 6 młodych tego samego gatunku ( wielkość około 10-12 mm ).

Nowe akwarium :

Wielkość w litrach : 400

Wymiary : 1200mmL x 650mmH x 600mmD

Filtry :

1. Aqua one CF1000

2. Sunsun HW302

Oświetlenie : " stoi pod znakiem zapytania "

3. Ogrzewanie : 1 x 300w 1 x 150w

Planowana obsada :

Electric yellow 2 plus 5 ( plus aktualny narybek j.w )

Socolofi 2 plus 5

Saulosi 1 plus 4

Proszę o pełne wypowiedzi odnośnie obsady. Jeżeli wymienione ryby nie mogą być z sobą lub nie mogą być w tej ilości , proszę o uzasadnienie.

Podłoże :

Na dzień dzisiejszy używam mielony koral , ale będę z niego rezygnował , na rzecz czegoś ciemniejszego i tu proszę o sugestie.( proszę podać granulacje ) (Dodam tylko , ze mielony koral podwyższa PH a chciałbym ustawić między innymi parę korali , dlatego rezygnuje bo bedzie tego korala za duzo)

Skały, kamienie itp. : Proszę o Sugestie i kierowanie się tez kolorem pisaku etc. aby miało to wygląd w połączeniu.

Rośliny : Tak czy Nie , jak tak to jakie , jak nie to dlaczego Nie ? ( Proszę odpuścić sobie odpowiedz w naturalnych warunkach nie ma roślin etc. )

Akwarium otwarte z czterech stron , czy zasłonięte z trzech stron : Proszę o Sugestie bo tu mam duży dylemat.

Akwarium będę urządzał pewnie w granicach 2 tygodni do momentu zalania. Później będzie dojrzewało w granicach 40 dni. Chodź być może proces będzie przyspieszony gdyż posiadam wodę pracująca w akwarium.

Proszę o wypowiedzi i dziekuje.

Witam ,

Akwarium zostało zalane , właśnie powoli dojrzewa. ( powinno być gotowe do wpuszczenia ryb za około 3,5 tygodnia )

Dziękuje wszystkim za pomoc przy zakładaniu akwarium, a w szczególności za wszystkie porady które dostałem w moim poście.

Pozdrawiam i sukcesów życzę.

Witam,

W zamian za Socolofi wpada Maylandia crabro 2 plus 6 .

Pozdrawiam

ps Akwarium jest dokladnie 458 litrow , ale odliczylem wewnetrzne wyposarzenie np. kamienie , grzalka, piasek etc.

Ja na twoim miejscu zastąpiłbym socolofi metriaclimą callainos (piękna ryba) i zrezygnowałbym z jednego żółtego a dałbym coś w innym kolorze np.jakiegoś elongatusa,rdzawego lub m. joanjohnsonae.Zostawiając saulosi masz moim zdaniem większe możliwościniż z yellowkiem