Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

meszek ja karmię mrożonkami codziennie w proporcjach:

6-10 kostek różnych w przewadze kryl (60% paszy)

garść płatkopochodnych różnych firm (40% paszy)

i tak dzień w dzień ;)

--

z tym że ja karmię firmą ichtiocośtam, ale z lokalnego dobrego sklepu - do którego wiem że docierają zamrożone bo wielokrotnie odbierałem prosto z transportu pakiet

Opublikowano

Istotne jest to co napisał Yaro: u ryb które były karmione różnymi pokarmami gwałtowne wprowadzenie nowego pokarmu jest mniej ryzykowne. Podobnie jeżeli poprzedni pokarm też był wysoko białkowy (przy obsadzie mięsożernej) Oczywiście możliwe jest nagłe przejście z jednego typu karmienia na inny bez konsekwencji i tak się zazwyczaj dzieje. IMO nie jest dużym problemem rozłożenie zmiany na 7-10 dni. Ja robię tak zawsze przy przechodzeniu wiosną z samego suchego na żywy pokarm.

Opublikowano
Yaro, to z własnego doświadczenia?

z własnego - moi wszystkożercy którzy byli z roślinożercami przy zmianie obsady na mięsożerców pozostali zdrowi.

Tak jak poprzednik - gdybyśmy mieli mieć wątpliwości lepiej rozłożyć to w czasie inż ryzykować.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podłączę sie do tematu.

Kupiłem mroznego cyklopa ale on jest bardzo drobny. Czy pyski go będą jadły ? czy może ze względu ze jest drobniutki (tak jak kasza manna) będą go ignorowały? Macie jakieś doświadczenie z takim cyklopem ? co robić? Moze jakoś go rybom przyrządzać czy może kosz .

• 1 miesiąc temu...