rudzikyO Opublikowano 15 Maja 2012 #1 Opublikowano 15 Maja 2012 Panowie, planuje kupic pyszczaki za okolo tydzien do poltora, myslalem nad zakupieniem swiderkow zeby sobie robily dziurki tylko pytanie czy mlode pysie 3-6cm poradza sobie z nimi i beda ograniczac ich populacje? Pozdrawiam, przepraszam za jezyk ale spiesze sie i na szybko pisalem. Dawid
marek_z_81 Opublikowano 15 Maja 2012 #2 Opublikowano 15 Maja 2012 Spokojnie możesz kupować, niemal ich nie zauważysz w ciągu dnia. Ja (to nie jest rada) mam dwie helenki (inny biotop), które ograniczają ich liczebność.
rudzikyO Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2012 ile ich kupic? 10 wystarczy na akwa 150x40x40?
zdrowy_zab Opublikowano 15 Maja 2012 #4 Opublikowano 15 Maja 2012 Możesz wpuścić 10, wystarczy trochę czasu i będzie ich niezliczona ilość
rudzikyO Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #6 Opublikowano 15 Maja 2012 tzn mi sa obojetne aczkolwiek doszly mnie glosy ze pomagaja zneutralizowac strefy beztlenowe oraz czyszcza dno, ale jesli zadales takie pytanie to sa jeszcze ciemne strony. Tyle ze jakie?
aarset Opublikowano 15 Maja 2012 #7 Opublikowano 15 Maja 2012 Ciemne strony mogą być takie, że przy przekarmianiu ryb, a to zdarza się dosyć często, znacznie wzrośnie ich populacja. Moim zdaniem może to mieć wpływ na zwiększenie się poziomu związków azotowych w wodzie. Dodatkowo ciężko się ich później pozbyć z akwarium. Owianych złą legendą stref beztlenowych się nie bój. Pyszczaki dostatecznie przemieszają piasek, a jak nie, to przy podmianie można go zruszyć raz na jakiś czas ręką.
rudzikyO Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #8 Opublikowano 15 Maja 2012 A to jesli tak to nie kupuje ich. Po co sobie robic dodatkowych problemow. Dziekuje i pozdrawiam. do zamkniecia. Dawid
Rekomendowane odpowiedzi