Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam zbiornik 576l, w najbliższych dniach zaczynam obudowywać stelaż. Zbiornik będzie wypełniony 4-5 modułami BTN i piaskiem. Filtracja to 2 kubełki unimax 700 i filtry przepływowy na żywicę selektywną.

Planowałem obsadę ryb z tanganiki jednak dostęp do ciekawych odmian jest ograniczony dlatego rozważam opcję przejścia na kolorowe jezioro Malawi.

Najważniejszym aspektem tego akwarium to wygląd estetyczny. Ma być to typowy dekoracyjny zbiornik, wypełniony ciekawie ubarwionymi pyszczakami.

Z racji ,że wcześniej malawi trzymałem w jednogatunkowych zbiornikach nie mam zielonego pojęcia o łączeniu różnych gatunków.

Interesują mnie tyko takie gatunki u których samica również jest kolorowa.

Bardzo spodobały mi się labidochromis Hongi Sweden, myślałem o jednym dużym stadzie ale słyszałem ,że może to się nie sprawdzić stąd też pytanie do was forumowiczów o pomoc.

Może mógłbym w tym zbiorniku trzymać kilka haremów ciekawych i odmiennie ubarwionych ryb. Zaczynać będę od narybku ale ważne byłyby wasze sugestie o docelowych układach i ilościach ryb.

Filtracja spokojnie podoła mocnemu przerybieniu jednak w wielogatunkowym szkle czegoś takiego nie chciałbym mieć.

Pozdrawiam!

Opublikowano

makok czekam aż twoje livingstoni będą już dorosłe:-)I oczywiście nowy filmik bo akwa robi wrażenie szczególnie te fajne cienie na skałach i dnie ryby do pozazdroszczenia:-D

Opublikowano

Do L hongi możesz dorzucić np P acei (samiec ładny samiczka niczym od niego nie odbiega) a po za tym pływają w toni , M red-red samiczka ładna pomarańczowa lub jak kto woli żółtawa w podobnym kolorze M msobo magunga

M maingano ładna samiczka, moze jakiś labeotropheus trewavaseae OB

Jakie masz wymiary baniaczka :-)

Opublikowano

Panowie, ja nie pokazuję swojego akwa, tylko propozycję obsady... a że akurat mam wypisane gatunki pod filmikiem to ok... także trzymajmy się tematu. Ofc proponuje wszystkie poza nimbochromisem do tych 576l. ;)

Jak widzisz mimo że niektóre samice są szare akwa nie jest niedekoracyjne.... ;) Co potwierdzają głównie Ci którzy widzieli na żywo.

Opublikowano

Witajcie,

Dzięki bardzo za odpowiedzi!

Makoknimbochromisy najbardziej mi się spodobały ;-)

Zdecydowanie oprócz Hongi podobają mi się red-redy,demasoni,msobo magunga no i Acei.

Miałem już kiedyś Acei z jakiejś krajowej hodowli lecz mimo idealnych warunków i dobrego oświetlenia nie udało mi się dostać tego wariantu który jest cały niebieski i mocno żółte płetwy.

Czy takie połączenie może być ? Mógłbym jeszcze dodać np. yellow`ka albo coś innego co by kolorystycznie kontrastowało ?

Akwarium ma być typowo dekoracyjne jak podkreśliłem w pierwszym poscie

Opublikowano

Yellow odpada całkowicie inna dieta stricte miesożerny Zastanowiłbym sie jeszcze nad demasonkami to znowu stricte roślinożerca po za tym obsada ok

Ach msobo magunga i red-red będzie chyba troszkę za żółto ale jak tak się Tobie podoba niech tak zostanie :-)

Opublikowano

No ma być jak najwięcej kolorów, poleć mi coś czarno-niebieskiego, może sam zaproponujesz mi jakąś obsadę "kolorową"