Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o radę w kwestii dokooptowania samca P. saulosi (i ewentualnie ekstra samic) do posiadanej obsady. Aktualnie posiadam zbiornik 240l (120/50/40h), w którym pływają 1+4 P. saulosi i 4 maingano (nie jestem pewien płci ale wygląda to jak układ 1+3 - dwie ryby są jeszcze bardzo młode). Nie chce przerybić akwarium, w związku z czym 11 -12 ryb jest absolutnym maksimum.

Z góry dziękuję za opinie

Opublikowano

Dwa samce saulosi to wiesz co będzie że jeden zawsze będzie zdominowany i nie będzie pokazywał swojego piękna A po za tym masz maingano a to też nie jest ułomek wiec nie zostawi rewiru dla drugiego samca saulosi Może zastanów się nad trzecim gatunkiem 1+2/3

Opublikowano

Ja polecam labidochromisa chisumulae fajny.kontrast będzie między gatunkami miałem go kiedyś z saulosi i wyglądało to super.Układ płci 1:3 i będzie ok:-)ale to już twój wybór co się podoba wybór jest nawet spory...:-D

Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Biorę pod uwagę możliwość dodania trzeciego gatunku. Najbardziej odpowiadałby mi gatunek zajmujący górne partie zbiornika, ewentualnie któryś z gatunków cyanotilapii. Jeżeli macie jakieś sugestie to będę wdzięczny.

Opublikowano

Co do małej mbuny to raczej ciężko żeby coś pływało tylko w górnych partiach

A co do Cynotylapi to afra red top likoma,afra jalo reef,ewentualnie cynotylapia sp mbamba ale plecam cynotylapie sp hara odmiana ta bardzo był rozjaśniła baniak takie ot moje zdanie :-)

Opublikowano

Osobiście polecam z afr: red top i Cynotilapia sp. „Chinyankwazi” a tak poza tym żeby rozswietlic trochę obsadę tak jak pisałem labidochromis chisumulae lecz nie wiem jak z dostępnością tych pyskow w zoologicznych ale w malawianie są chyba dostępne:-DSamce są świetne;-)

Opublikowano

Jeszcze raz dzięki. Rozważam możliwość dodania c. sp. hara, mam jednak kilka wątpliwości. Z tego co się zorientowałem gatunek ten dorasta do 13cm. Po redukcji maingano do 1+2 i dodania haremu 1+3 hary robi się mały tłok. Poza tym aktualnie znalazłem jedno źródło, z którego mógłbym je kupić. Czy nie orientujecie się gdzie ewentualnie bywa dostępny ten gatunek