dzidek1985 Opublikowano 1 Maja 2012 #1 Opublikowano 1 Maja 2012 Witam nie wiem czy to normalne ale zauważyłem od paru tyg. zmiany w ubarwieniu moich Metriaclima Red-Red objawiających się ciemnymi (czarnymi) kropkami, plamkami. Jeżeli wiecie czy to normalne czy coś poważnego bardzo proszę o odpowiedź. Dodam tylko że parametry wody są bdb a co do zachowania ryb nie ma nic dziwnego. Pozdrawiam DZIDEK
eljot Opublikowano 2 Maja 2012 #3 Opublikowano 2 Maja 2012 I ogranicz karmienie bo straszny grubas ten redzik:)
dzidek1985 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor #4 Opublikowano 2 Maja 2012 Karmienia już ograniczyłem dawno temu ale on i tak grubasek
star4870 Opublikowano 2 Maja 2012 #5 Opublikowano 2 Maja 2012 Doszukałem się informacji(w UK), ze za ciemne plamy odpowiedzialna jest dieta oparta na zbyt dużej ilości spiruliny. Zmień diete na taka, ktora nie zawiera spiruliny badz zawiera ją w minimalnych ilosciach.
eljot Opublikowano 2 Maja 2012 #6 Opublikowano 2 Maja 2012 Doszukałem się informacji(w UK), ze za ciemne plamy odpowiedzialna jest dieta oparta na zbyt dużej ilości spiruliny. . Można źródło bo pierwsze słyszę ?
dzidek1985 Opublikowano 3 Maja 2012 Autor #7 Opublikowano 3 Maja 2012 To pierwsze słyszę no co prawda to prawie codziennie rano dostają spiruline. Ja trochę poczytałem i najprawdopodobniej to przez stres.
mutra Opublikowano 4 Maja 2012 #8 Opublikowano 4 Maja 2012 Ja trochę poczytałem i najprawdopodobniej to przez stres. Mylisz pojęcia Stres może spowodować pociemnienie ryby ale nie powoduje pojawiania się plamek. Ja bym stawiał na złogi barwnika po uszkodzeniu skóry/łusek. - zmiany są w typowym dla samca miejscu.
dzidek1985 Opublikowano 4 Maja 2012 Autor #9 Opublikowano 4 Maja 2012 A mam pytanko czy te plamy mogą w jaki kolwiek sposób zagrozić życiu tej rybie?
matejk Opublikowano 4 Maja 2012 #10 Opublikowano 4 Maja 2012 Raczej nie.Jest to podobne zjawisko jak u niektórych ludzi-piegi:-D
Rekomendowane odpowiedzi