Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Co to są te białe robaki, którymi skliłeś radiatory z profilem oraz dodatkowe wzmocnienia z zestawem?

klej termoprzewodzacy fijik - wspominałem Ci o nim. Drogi za sztuke ale tani za gram (bo mega duza tuba)

http://sklep.ledim.pl/?misc=86

2. Czym kliłeś gumowe paski amortyzujące do obudowy lampy?

silikon

3. Jak mocowałeś kostki do obudowy i do panelu aluminiowego?

duża kostka 2 sruby+nakretki. Małe kostki (podwójne) silikon.

4. Czy mocowałeś jakoś do panelu przewody pomiędzy diodami?

nie. po za 1 przypadkiem jest to sztywny drut (tania skretka UTP) ktory praktcznie pozostaje w takiej formie w jaką ja wygiąłem. w planach mam dorobienie osłony w której będą dziury przez które beda tylko ledy wystawac.

Ale nie ponaklejałem ledów równo i jest pieruńsko ciezko teraz wszystko wymierzyc...

5. W jaki sposób drivery trzymają się płytki?

ponownie silikon

6. Jak mocowałeś zasilacze do obudowy lampy?

silikon raz jeszcze

7. Skąd wytrepałeś gałki potencjometrów w kolorach odpowiadających poszczególnym barwom światła?

powinny byc w kazdym sklepie z elektroniką a kupiłem razem z driverami w dareltek'u.

http://allegro.pl/listing/user.php?string=ga%C5%82ka&us_id=12413922

8. Może głupie pytanie - gdzie się kupuje takie ładne osłony wentylatorów i same wentylatory?

osłony - praktiker, castorama, leroy, obi itp :)

wentylatory kazdy sklep komputerowy i setki aukcji na aledrogo.

• Dziękuję 1
Opublikowano

O to, że to, co dla Ciebie jest super oczywiste, dla innych może być odkryciem, lub przynajmniej cenną wskazówką.

Wkrótce skonsultuję z Tobą mój projekt oświetlenia ledowego. Ciagle jeszcze ulepszam.

Puszczę to to potem jako nowy wątek.

Opublikowano

Diody kupione w mariteksie (http://www.maritex.com.pl/pl/shop/index/ggid/15212)

1. NM-1SW22-XMLWCU21C 33,21 zł 2 x szt

Moduł 1x LED Cree XM-L, jasność U2 - 300.0 lm/700 mA, biała zimna - 1C (ok.6100-6500K), biała soldermaska, MCPCB star, miedź 3W/(m*K), 6 wyprowadzeń, RoHS

2. NT-1SB22-XPEBR16D3 15,50 zł 8 x szt

Moduł 1xLED Cree XP-E, jasność 500mW, Royal Blue - D3 (ok.4450-455nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

3. NT-1SB22-XPEREDN3R2 11,07 zł 4 x szt

Moduł 1xLED Cree XP-E, jasność N3 - 56.8 lm/350 mA, czerwona - R2 (620-625nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

4. XPESAMB-L1-0000-00301-A3P2 9,23 zł 2 x szt

Moduł MCPCB 1x LED Cree XP-E, bursztynowa- A3 (590-595nm), N2 - 51.7 lm/ 350mA, LED CREE® XPEAMB-L1-0000-00301 (XPEAMB-L1-A30-N2-C-01), MCPCB Star, RoHS

5. XPESGRN-L1-R250-00901-G2Q3 13,41 zł 2 x szt

Moduł MCPCB 1x LED Cree XP-E, zielona - G2 (520-525nm), LED CREE® XPEGRN-L1-R250-00901, ( XPEGRN-L1-G20-Q3-0-01) jasność P4 - 80.6 lm/ 350mA ( jasność ze składu Q3 - 93.9 ), MCPCB Star, RoHS

Do tego miałem 6 niebieskich z poprzednich projektów - nie pamietam dokladnie jakich.

Ja proponuje NT-1SB22-XPEBLM3B5

Do tego mam 28 białych (w 95% MX-3 model NV-1RW25-MX3CWQ52B) z poprzednich projektów.

6 driverów kupiłem w firmie Dareltek http://darel.elektroda.eu/index.html na allegro.

Cena srednio 20zł/szt.

Opublikowano

Dodałem czujnik temperatury z wyswietlaczem aby wiedziec jaka temperature ma profil:

DSCF2256.JPGDSCF2262.JPGDSCF2263.JPG

Okazało sie, ze wiatraczki (tak jak przypuszczałem) sa zupełnie do "D". Jedyne co robia to hałasują i nie pozwalaja sie diodom spalic. 28 diód rozgrzewało profil do 40 stopni, a po właczeniu wszystkich przy 55 stopniach przestałem sprawdzac. Jak na moje wymagania to DUZO za dużo.

Wczoraj siedziałem do 3 w nocy i usunąłem wszystkie małe zasilacze z obudowy, wyprowadziłem na zewnątrz 2 kable aby zasilic wszystkie diody jednym zasilaczem. Uzyłem do tego 100W modelu RS-100-24 firmy Mean Well.

Połączenia granatowych diód w jednym miejscu wymagały drobnej zmiany z szeregu na 2 rownoległe szeregi ale to była chwila.

W rezultacie lampa zrobiła sie o pare kilo lżejsza :)

Natomiast dzis po godzinnych testach szczelnosci pusciłem przez lampe wode i patrzyłem jak temperatura profili spada na łeb i na szyję. :) W tej chwili sie ustabilizowała na poziomie 2 stopni powyzej temperatury wody czyli około 27-28 stopni.

Wstepnie zapewniam dopływ wody malutka pompką która będzie takze odpowietrzać pudełko przelewowe.

DSCF2278.JPGDSCF2279.JPG

Opublikowano

Lato w PL jest na szczescie (?) na tyle krótkie, ze problem długo nie wystepuje.

Jak uruchomie sump to wiatraki wg mnie wystarcza. W zeszłym roku dały rade. :)

--

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]