Skocz do zawartości

Start akwarium i parametry

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat. Mam akwarium 250 litrów (100x50x50). Po trzech tygodniach od zalania zbiornika zrobiłam testy (pH, NO2, NO3, NH4 i PO4 -kropelkowe JBL a gH i kH kropelkowe firmy Sera). Parametry wody przedstawiają się następująco:

pH - 7,8

NO2 - 0,025

NO3 - 5

NH4 - 0,05

PO4 - 0,02

gH - 19

kH - 9

Czy te parametry są w porządku?

Opublikowano

Mogę dodać BioDigest Prodibio lub sera bio nitrivec (dodawałam je przy starcie zbiornika) czy czekać spokojnie aż NO2 i NH4 samo spadnie do zera?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie twardości wody. Czytałam, że ważniejsza w Malawi jest twardość węglanowa, która powinna wynosić ok 10. W takim razie nie powinnam się przejmować zbyt wysoką twardością ogólną, która wynosi u mnie 19 ?Jeśli coś pokręciłam proszę o sprostowanie.

Opublikowano
Mogę dodać BioDigest Prodibio lub sera bio nitrivec (dodawałam je przy starcie zbiornika) czy czekać spokojnie aż NO2 i NH4 samo spadnie do zera?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie twardości wody. Czytałam, że ważniejsza w Malawi jest twardość węglanowa, która powinna wynosić ok 10. W takim razie nie powinnam się przejmować zbyt wysoką twardością ogólną, która wynosi u mnie 19 ?Jeśli coś pokręciłam proszę o sprostowanie.

Możesz dodać Biodigest, ale niekoniecznie. Nitrivec'u nie dodawaj. Twardościami się nie przejmuj, są ok.
  • Dziękuję 1