NulluN Opublikowano 23 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Witam! W związku z nową aranżacją mojego akwa ,chcę do niego jakieś roślinki wsadzić.Nie wiem jaszcze jakie,ale myślałem o nurzańcu/anubiasie. Czy są jakieś inne rośliny które wytrzymają z moimi pupilamy:D W akwa mam: Pyszczaki: maylandia zebra x3 red red x3 yelow x2 (byłu 3 ,ale jedem mi zdechł ) pyszczaki Niebieskie x3 (wszyskie haremy 1+2)
zdrowy_zab Opublikowano 23 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Tematów takich mnóstwo. Generalnie, rośliny możesz wsadzać każde, nie wszystkie przeżyją w tej wodzie i razem z pyszczakami. To wszystko zalezy od ryb A najczęstsze roślinki to vallisneria, anubias i cryptocoryna.
Rafalski Opublikowano 8 Maja 2012 #3 Opublikowano 8 Maja 2012 witam.ja wsadzilem żabienice ,połowe lisci zniszczyły glony i ryby,ale zaczeła dosyc obficie wypuszczac nowe i ich juz ani jedno ani drugie nie tyka ostatnio spróbowałem ze strzałka i w dwa dni zrobiły z niej sałatke hehe
pablojogi Opublikowano 31 Maja 2012 #4 Opublikowano 31 Maja 2012 Witaj! Polecam wrzucić dużego anubiasa powinien przetrwać bo ma twarde liście, a jak lekko się ogloni mechanicznie wyczyścić gąbką i gra:-)))
Sir_Yaro Opublikowano 1 Czerwca 2012 #5 Opublikowano 1 Czerwca 2012 http://forum.klub-malawi.pl/faq.php?s=&do=search&q=ro%C5%9Bliny&match=all&titlesonly=0
MavNZ Opublikowano 10 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam, Ja właśnie przymierzam się tez do roślinek w moim zbiorniku. W sumie nie dlatego , ze zaplanowałem sobie roślinki , ale zmusiły mnie do tego glony który jest nagle bardzo dużo na szybach. Z wielu rozwiązać , aby ograniczyć porost glownow na szybach , postanowiłem alternatywnie zasadzić roślinki aby one zachamowaly rozwój glonow. Ale do czego zmierzam , ja wybrałem z posorod 5 dostępnych , mianowicie : 1.Vallisneria americana gigantea 2.Microsorum pteropus 3.Echindorus amazonicus 4.Anubias barteri var. nana 5.Anubias barteri I wybrałem Vallisneria americana gigantea ktora niebawem pojadę zakupić. Jakie będą skutki dowiem się w ciągu najbliższych 60 dni. Pozdrawiam
makok Opublikowano 10 Czerwca 2012 #7 Opublikowano 10 Czerwca 2012 glony masz bo masz za wysokie NO3 które im sprzyja w twardej wodzie... zasadzenie roślin tego nie zmieni - proponuję częstsze podmiany
MavNZ Opublikowano 10 Czerwca 2012 #8 Opublikowano 10 Czerwca 2012 glony masz bo masz za wysokie NO3 które im sprzyja w twardej wodzie... zasadzenie roślin tego nie zmieni - proponuję częstsze podmiany No3 - 5mg/l ? Za duze ? hm ... chyba za male ... Podmiany co 9 dni 25 procent. Pozdrawiam ,
makok Opublikowano 10 Czerwca 2012 #9 Opublikowano 10 Czerwca 2012 a mierzone czym? bo wierzyć mi się nie chce - sam mam koło 10mg, teraz nawet mniej bo podmieniam 50-75l dziennie i glony mi prawie nie rosną
MavNZ Opublikowano 10 Czerwca 2012 #10 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Tu zamieszczam odpowiedz , aby nie mieszac tematu. http://forum.klub-malawi.pl/obsada-urzadzanie-400-litrow-t19288.html?p=230591
Rekomendowane odpowiedzi