Jump to content

leczenie ofiary pobicia

Recommended Posts

Zauważyłem dzisiaj u 2,5cm młodego saulosi dość paskudnie wyglądającą ranę szarpaną(?) na boku, wielkości..no, wielkości płetwy brzusznej którą także stracił - została sama nasada płetwy.Zdjęcia nie mam.

Nie wiem czy dostała strzała od jakiegoś starszego samca czy staleczyła się o dekoracje (wątpliwe).Aha, akwa jednogatunkowe 110cm/200l, same saulosy.Z agresją jak do tej pory nie było problemów.Rybka na raze pływa w ogólnym z innymi młodymi i 4 dorosłymi,nie chowa się po kątach, nie kiwa na boki, nie dyszy przy powierzchni, wciaga pokarm jak odkurzacz i ogólnie nie wydaje się chora.Ale rana jest głęboka i zastanawiam się czy/jak rybie pomóc. Odłowić/odseparować, podać do wody coś dla zapobiegnięcia infekcji?

Szkoda mi tej sztuki jeśli miałaby od tego paść. Co radzicie? A może nie ingerować i się wyliże?

Z agresją jak do tej pory nie było problemów.

Odłowić/odseparować,

podać do wody coś dla zapobiegnięcia infekcji?

IHMO zawsze może wyjść coś nowego zwłaszcza jak ryby rosną i jak ich przybywa czyli jak się rozmnażaja. Zresztą nawet ustabilizowana obsada cały czas przechodzi ewolucje i dopuki ryby nie sa w pełni dorosłe czyli nie maja 2-3 lat to zmiany są dość częste a i potem inni tez chćą dominowac.

Jeżeli masz gdzie to separacja nigdy nie zaszkodzi bo nie mas zgwarancji ze nie dostanie nastepnych becków co w połączeniu z obecnym uszkodzeniem mogło by byc smiertelne.

Jeżeli nie widzisz na/w ranie jakis wyraźnych zmian to bym nic antybakteryjnego nie podawał zwłaszcza w akwa ogólnym, [chyba że odłowisz to wtedy ewentualnie można coś delikatnego] natomiast z powodzeniem możesz dać np aqutan Sery bo mimo że jest to uzdatniacz do wody to oprócz tego jest zalecany do wykonania w nim kąpieli np po transporcie w celu wzmocnienia sił bo ma witaminy i substancje wspomagające regeneracje miejsc uszkodzonych podczas transtportu itd