Jump to content

Nowe akwarium i jakie najlepiej ???

kamilpietrzak22

Recommended Posts

bierz większe:)

Zawsze łatwiej utrzymać parametry wody gdy jest jej więcej, a mniejszą długość zrekompensuje większa szerokość.

Także głębia będzie się lepiej prenentować w takim akwa :D

Powiem tak mam ograniczana ilość kasy a wiec tak do 510 litrów mogę zrobić z 10 mm po wyżej już z 12 mm a 180x60x50 to jak dobrze pamiętam 540 l różnica miedzy 10 mm a 12 mm jest 80 gr a muszę już raczej zmeinic bo moje aulonakary juz sie nie mieszczą w 240 l

Ja sie wyłame, wybrałbym wariant drugi 180x50x50 i akwa zrobione z 12 z kilkom poprzecznymi i dwoma podłużnymi wzmocnieniami. Jeśli chodzi o parametry wody i porównywanie ich z troche mniejszym baniakiem to sprawa wygląda na tyle mało dyskusyjnie że nie warto na ten temat polemizować. W obu przypadkach gwarantuje głową że nie będziesz miał problemów z utrzymaniem właściwej chemii wody.

bierz większe:)

Zawsze łatwiej utrzymać parametry wody gdy jest jej więcej, a mniejszą długość zrekompensuje większa szerokość.

Także głębia będzie się lepiej prenentować w takim akwa :D

nic dodać nic ująć - dokładnie tak :D

1. Ja już nic nie rozumiem jedna osoba wyżej mówi ze 180x50x50 jest lepsze

2. i z szyby 12 mm ale czemu?? jeśli Rynkar proponuje z 10 mm akwarium 200x50x50 wiec wnioskuje ze grubość szyby jest odpowiedni

1. Noo wiesz w końcu jest demokracja, i rózni ludzie moga miec różne zdania, co do gabarytów akwa też :wink:

2. to już kwesja ceny, duzi producenci aby w konkurencji byc na rynku muszą dawać małe ceny więc oszczędzaja na materiale, natomiast wątpie aby jakiś mały prywatny szklarz/akwa kleiciel zdecydował sie to z 10mm zrobić bo róznica w cenia znowu aż taka kosmiczna nie jest a ewentualne straty w rzypadku trgedii moga być spore. Oczywiście takie akwa od np Rynkara z 10 tez wytrzyma ale takie z 12 z dodatkowymi wzmocnieniami wytrzyma więcej i tu jest pies pogrzebany.

2. to już kwesja ceny, duzi producenci aby w konkurencji byc na rynku muszą dawać małe ceny więc oszczędzaja na materiale, natomiast wątpie aby jakiś mały prywatny szklarz/akwa kleiciel zdecydował sie to z 10mm zrobić bo róznica w cenia znowu aż taka kosmiczna nie jest a ewentualne straty w rzypadku trgedii moga być spore. Oczywiście takie akwa od np Rynkara z 10 tez wytrzyma ale takie z 12 z dodatkowymi wzmocnieniami wytrzyma więcej i tu jest pies pogrzebany.

To właśnie chciałem Ci przekazać. Jeśli uważasz że warto ryzykawać możesz postawić baniak z 10, pewnie wytrzyma, ale ja wole dmuchać na zimne, niż płakać nad rozlanym mlekiem.

Jeśli uważasz że warto ryzykawać możesz postawić baniak z 10, pewnie wytrzyma, ale ja wole dmuchać na zimne, niż płakać nad rozlanym mlekiem.

Moje 200x60x60 jest z 10 i nie trzeba płakać nad rozlanym mlekiem, a jak ktoś panicznie się boi to i wystraszy sie gdyby miał nawet baniaczek z 15