You can post now and register later.
If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.
Albo z grupy Stuartgrandi czy jakoś tak. Podobne bynajmniej. Albo krzyżówka i wtedy to nie ma wielkiego znaczenia. Równie dobrze może to być jakaś sztuczna wersja. Ale ogólnie Aulonocara czyli grupa non-Mbuna, a w tle widać też coś z zupełnie innej beczki czyli Mbuna. Mieszanka wybuchowa:)
Najlepiej zrobić test wody na wylocie filtra po zasypaniu żywicą. Zobaczysz o ile zbija NO3. Potem co jakiś czas powtórzyć i masz jasność ile mniej więcej czasu minie, zanim się zapcha.To nie apteka, tydzień z podwyższonym NO3 nic rybom nie zrobi. Ja mam osobny absorber i staram się tak ustawić przepływ, żeby trzymał NO3 20-25. Przy niższych wartościach słabo rosną glony, a ja uwielbiam zielone kamienie. Ryby też nie narzekają, jak jest co skubać.
Ja obserwuję ryby. Jak stają się płochliwe to znaczy że absorber się wyczerpał i NO3 rośnie.
Średnio raz na 3-6 m-cy ale ja mam dwie puszki w narurowcu zasypane.
Regeneruję sola Finish do zmywarek bo producent podaje, że skład jest bez niechcianych składników.
Gąbkę albo watę, żeby się granulki trzymały w kupie i nie przeleciały do następnych komór. Jak masz puchę przezroczystą, to owiń folią alu, żeby nie było dostępu światła, bo lubi przerastać glonami i potem kłopot z ich usunięciem miałem.
Możesz . Nawet jak był suchy to powinien działać. Używałem takich kilkuletnich piwnicznych złogów i testy pokazywały, że jest ok. Słyszałem, że nieszczelnie zamknięty po długim leżakowaniu wymaga regeneracji/formatowania solą, ale mój suchy jak pieprz robił od razu swoją robotę. Przeplukałem czystą wodą i do absorbera. Działał normalnie. Test NO3 na wylocie filtra zrób i będziesz wiedział czy Twój też działa jak trzeba.
Recommended Posts