Jump to content

wewnetrzny filtr, wklady zewnetrznego

rudzikyO

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Na wstępie : akwarium 150x40x40 240litrow.

Mam dylemat odnośnie filtru wewnętrznego otóż czy wystarczy cyrkulator wody np jvl'a 3000l/h czy lepiej kupić jakiś filtr wewnętrzny z gąbka? Do zestawu posiadam filtr zew 2000l/h. Boje się troszkę ze ze względu na długość akwarium odchody i inne syfy będą opadać przy cyrkulatorze a filtr coś tam zbierze co nie zebrał zewnętrzny.

Dobrze mowie? Jeśli filtr to jaki polecacie?

A co do zewnętrznego to powiedzcie mi jakie wkłady powinienem zastosować. W zestawie mam: węgiel aktywny, zeolit mineralny i bio ceramikę. W tym temacie jestem lewy strasznie, dlatego wole się "posłużyć" bardziej doświadczonymi kolegami :) Z tego co wyczytałem ze dobrze jest mieć ceramikę, ale co z reszta?

Pozdrawiam Dawid

Witaj po raz kolejny

Sam zewnetrzny z cyrkulatorem nie wystarczy, powinieneś dokupić filtr wewnętrzny np at 203 lub aquaek circulatro 2000 to są filtry o przepływie 2000l Filtr wewnętrzny będzie sprzątał wszystko w akwa będziesz miał czysto na dnie Zobaczysz sobie jak włączysz do tego ten cyrkulator czy nie będzie "pralki" nie powinno być:-) Ja w 450l mam cyrkulator 5000l i at 203 i jest ok

Kubełek czyli filtr zewnętrzny zasyp cały bio ceramiką będzie konkretne złoże dla bakterii , reszt jest nie potrzeba:-)

Dobrze mówisz(prawisz):-)

• Dziękuję 1

dziekuje za tresciwa odpowiedz (ponownie) :-D mam pytanie co do at 203 czy ten filtr spelnia funkcje filtracyjna? czy tylko cyrkuluje wode? czy musial bym dolozyc gabke lub cokolwiek innego aby caly syf mial sie gdzies zbierac? przepraszam za jezyk, pisze z telefonu :-)

pozdrawiam Dawid