Skocz do zawartości

Problemy z NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i co Ci po czyszczeniu jak za miesiąc będzie to samo ;)

--

popatrz na moje akwarium z filmików w stopce - od założenia w październiku po dziś dzień ani razu nie odmulałem dna... nawet wężykiem... po co sobie sprawiać kłopotów? a rybom stresu?

Opublikowano

U mnie na szczęście nie ma problemu z kopaniem w żwirze. Ryby bardzo rzadko to robią.

Jeśli chodzi o obniżenie tego NO3 to co poza wymianą podłoża mógłbym jeszcze zrobić? Taka kompletna wymiana podłoża to prawie jak restart akwarium.

Opublikowano

mylisz się... nie kopanie w żwirze jest kastrowaniem tych ryb z ich naturalnych zachowań... moje robią to często i z radością, a ja nie mam problemu z no3 :P

jaki restart? szufeleczka plastikowa wyciągasz żwir na działającym akwa - wsadzasz ponownie kamienie, zasypujesz piachem i tyle - nnawet ryb nie odławiasz

tak czy ssiak powodzenia - jak nie zzmienisz żwiru to daj znać za miesiąc-dwa jak tam parametry - bo jestem ciekaw, czy czyszczenie coś da na dłuższą metę - szczerze

Opublikowano
nie kopanie w żwirze jest kastrowaniem tych ryb z ich naturalnych zachowań... moje robią to często i z radością

Mnie czasami zastanawia czemu moje nie kopią. Odnoszę wrażenie że poza jedzeniem to te ryby zbytnio niczym się nie interesują :D. Może te małe jak dorosną będą kopać, na razie kamyczki nie mieszczą się im w pyszczku

Opublikowano

Przeczytaj podstawy, kopanie to zycie tych ryb. Jak mają kopać jak widzą, że nie mogą nawet ruszyć tych kamyczków, i nawet nie mieszczą im sie w pysku. Drobny piasek to podstawa przy rybach z jez Malawi. Agresja tak samo, już nie jeden się przekonał jak to "milutkie i potulne jak baranki" pyszczaki żyły w nadmiarze (ilość ryb na akwarium) albo rybami innego gatunku.

Opublikowano

NO3 spadło mi do 10 mg/l, także nic nie będę już kombinował. Jak by ktoś miał z tym też problem to polecam te woreczki z Zooleka, dobrze spełniły swoje zadanie i mam nadzieje że nie długo już w ogóle nie będą potrzebne. Temat do zamknięcia.