Skocz do zawartości

Problemy z NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może faktycznie te testy na pewno nie są jakieś super dokładne. Trochę mnie po prostu martwi ta sytuacja. Niedawno zlikwidowałem przerybienie (wtedy miałem 80 mg/l) i myślałem że wszystko będzie w normie. Może niepotrzebnie się przejmuje

Opublikowano

no ja za normę przyjmuję <25mg/l przed podmianą... ale normy różne w różnych częściach świata...

swoja drogą wywalenie tego żwiru na rzecz drobnego piasku znacznie ułatwia dbanie o czystość, bo kupy nie wnikają w głąb tylko można je uzbierać przy odmulaniu z łatwością ;) a jaka radość dla pysków z kopania? :P

Opublikowano
moim zadaniem wina testu albo kranówy...

powiedz mi który test na no3 pokazuje w skali 1mg/l?

Mg/l to jest to samo co ppm (części na milion).

"filtr zewnętrzny raz w miesiącu"

rozwalona biologia??...filtr zewnętrzny czyścimy raz na ok 6 m-cy i to tylko ewentualne wkłady gąbkowe,ceramiki itp. nie płuczemy:)

O zepsutej filtracji biologicznej świadczyłby wykrywalny NO2/NH4 (autor wątku nic o tym nie wspomina), a taki poziom azotanów przeciwnie - filtr biologiczny pracuje jak należy.Nie demonizowałbym tak czyszczenia kubełka. Stawiam na gromadzący się muł w tym żwirze.

Opublikowano

jego czyściłem co półtora miesiąca, ale chodził jako mechbio - czyściłem wkłady mech w dolnym koszyku

--

Mg/l to jest to samo co ppm (części na milion).

nie bardzo rozumiem co masz na myśli, kolega wcześniej napisał 1mg/l

Opublikowano

O zepsutej filtracji biologicznej świadczyłby wykrywalny NO2/NH4 (autor wątku nic o tym nie wspomina), a taki poziom azotanów przeciwnie - filtr biologiczny pracuje jak należy.Nie demonizowałbym tak czyszczenia kubełka. Stawiam na gromadzący się muł w tym żwirze.

...nikt nie demonizuje-poprostu taka opcja mi się nasunęła a lepiej wziąść pod uwagę wszystkie możliwości niż jakąś pominąć-aczkolwiek oczywiście faktycznie mogę być w błędzie...:)...no i opcja ze żwirem rzeczywiście wydaje się bardziej trafna!

Opublikowano

Co do wymiany na piasek to wolał bym tego nie robić. Po pierwsze fundusze po drugie w tym żwirze już są namnożone bakterie. Jak myślicie czy przeczyszczenie tego żwiru (wyjęcie go z akwarium i wypłukanie) dało by coś i jak bardzo zniszczył bym florę bakteryjną??

Opublikowano

Fundusze ? 25kg piasku z Castoramy kosztuje 7,49zł(polecam, mam go w 2 akwariach) starczy Ci na to dno w 100%. Masz unimaxa 250 który odpowiada za biologię.

A tak w ogóle, to prezent prezentem, ale troche dziwnie trzymać papuzie z pyszczkami, nie to środowisko(papuzia zresztą i tak nie występuje w naturze) , ale jak sie jakiś samiec(lub samica) zdenerwuje, to chwila i papuzia odchodzi w niezapomnienie.

Opublikowano
jak sie jakiś samiec(lub samica) zdenerwuje, to chwila i papuzia odchodzi w niezapomnienie

Moje paszczaki są bardzo spokojne ;)

Myślę że jednak nie będę wymieniał tego żwiru (podoba mi się tak jak jest), zastanawiam się tylko czy go dobrze nie wyczyścić?? Czy jest sens