Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was!

Dziś właśnie przyszedł mi baniaczek 240litrow, 150x40x40. Planuje zrobić mały kontrast: czarne tło, biały piasek kwarcowy na dnie, oraz serpentynit w środku, wszystko leży już przygotowane czeka na szafkę która ma się pojawić po świętach :) i teraz moje pytanie, jakie pyszczki mogli byście zasugerować tak żeby było ładnie, tj wydaje mi się ze ciemne pysie będą dziwnie wyglądać na ciemnym tle wiec myślałem o albinoskach jakichś, yellowy mi się podobają i myślę do tego jakaś zebrę, co mogli byście polecić aby to ładnie kolorystycznie wyglądało.

Ps. Zaczynam robić zdjęcia, za jakiś czas założę oddzielny temat z moim akwa, wiec jak będzie to brzydko wyglądać to będzie na Was :))

Pozdrawiam Dawid

Opublikowano

Witaj

Do L yellowa mógłbyś dodać cynotylapie afre red top Likoma lub C afre Jalo Reef bardzo ładnie będą się prezenować na białym piasku i czarnym tle Do tego możesz dołożyć M msobo magunga Wystrój akwa ma się Tobie podobać i tylko Tobie pamietaj o tym :-) Moim zdaniem albinosy to się zgubią na białym piasku kwarcowym

Opublikowano
Witaj

Do L yellowa mógłbyś dodać cynotylapie afre red top Likoma lub C afre Jalo Reef bardzo ładnie będą się prezenować na białym piasku i czarnym tle Do tego możesz dołożyć M msobo magunga Wystrój akwa ma się Tobie podobać i tylko Tobie pamietaj o tym :-) Moim zdaniem albinosy to się zgubią na białym piasku kwarcowym

Dzieki Panowie:)

Meszek co do Twoich typów, podobają mi się :) nawet bardzo tylko powiedz mi jeszcze w jakich ilościach je trzymać, ja myślałem nad max 3 gatunkami w haremach 2+4 / 1+5 co Ty na to? dobrze myślę? czy lepiej mnie skarcić? :D

Opublikowano
A tak po za tym więcej wiary w siebie :-)

widać po przygotowaniu choćby pod względem choćby żywieniowym, że naczytał się postów, gdzie niejednokrotnie się osobom obrywało za różnorakie podejścia :P więc i w stresie zapytuje :D

rudzikyO - świetne przygotowanie, niezły dobór, widać podejście "z głową"... elegancki start się szykuje, nie popsuj ;)

z moich uwag dodałbym dwie:

- prawdopodobnie skończy się na 1+3(4) w dwóch gatunkach i ewentualnie wielosamcowo w jednym z trzech... zobaczysz akwa wraz z dorastaniem ryb skurczy się szybciej niż pękający balon... niemniej kup po 10 i zobaczysz w trakcie...

- jeśli masz już kubełek i wkłady to odpal i zaszczep go bakteriami już teraz... nawet jakby miał chodzić z wiaderka na krześle obok kaloryfera... zawsze skrócisz czas dojrzewania akwa - do kurierów po świętach cały tydzień, więc skrócisz dojrzewanie o tyle (z 40dni) ;)

(tylko pamiętaj, że po zalaniu akwa kranówą należy odczekać 24h, podgrzać wodę i mieszać wewnętrznym nim przełożysz taki startujący biolog, żeby chlorem nie zabić go we wczesnej fazie - wodę z wiadra oczywiście przelejesz do akwa przy przekładaniu po dobie od zalania)

Opublikowano

haha dzięki Panowie, ale tak czy siak start akwarium jest zaplanowany na maj, ze względu na to ze przenoszę się do nowego mieszkania :) ale mam taki plan ze jak przyjdzie już szafka to wszystko ładnie zaleje i zamówię resztę sprzętu, sprawdzę szczelność co pewnie potrwa z 3 dni, po tym czasie cale moje zamówienie będzie już w domu i wtedy zabawie się w dojrzewanie akwa :)