Skocz do zawartości

Czy odławiasz inkubujące samice? [ Ankieta ]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, ankieterem już nie jestem, bo każdy może teraz zrobić swoją, ale postanowiłem wrzucić swoją jedną ankietkę z poprzedniego forum. Jeśli będzie jakieś zainteresowanie, to pozwole sobie później dorzucać też inne ankiety, co jakiś czas.

Pozdrawiam, głosować można 3 tygodnie, do 22.08.2006

Opublikowano

Zagłosowałbym, ale mam dopiero pierwszą inkunbującą samice... dokładniej mam drugi raz ale pierwsza nie donosiła do końca – połknęła ikrę po paru dniach.

Zastanawiam się nad odłowieniem jej jednak tu mam problem, bo nie mam możliwości postawianie drugiego baniaka. Jedyne co mogę to zainstalować taki podwieszany kotnik w akwarium głównym. Może przy okazji ktoś mi doradzi czy takie coś się opłaca?

Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

...to pewnie nie wyskoczy :o a tak na serio, to myślę, że lepsze już takie rozwiązanie, niż zostawienie jej w akwarium, jeżeli oczywiście ktoś ją tam ostro nęka (samiec?) i rzeczywiście to było powodem wcześniejszego niedonoszenia. Jeśli chcesz ją odizolować już po kilku dniach od tarła, na np. 2 tygodnie, to jest to zły pomysł. Po powrocie do akwa, miejsce które dla siebie miała będzie pewnie zajęte przez inną rybę i będzie ciągle ganiana z kąta w kąt.

ja ryby odławiam na 2-3 dni, tuż przed wypuszczeniem i następnego dnia wpuszczam powtórnie do akwarium.

Opublikowano

zawsze komuś będzie czegoś brakować. Jak ktoś odławia często, to druga odpowiedź jest najbliższa temu i niech tak głosuje..

Opublikowano

Niedlugo będziesz musiał kis przed rozpisaniem konkretnej ankiety, robić inną, czy pytania są w porządku :lol: .

Nie ma co marudzić, w końcu to nie milionerzy :D . Wyberamy najbliższą prawdzie odpowiedź i ewentualnie dopisujemy się tutaj.

Opublikowano

ja tu ankieterem nie jestem, chyba kazdy moze zrobic, jak chce. W najliczniejszych ankietach glosowalo wczesniej do ok. 50 osob, wiec juz jakies wyniki miarodajne to daje. Moze sie przyjma tez tutaj, to bedzie wiecej. :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki zawieszany kotnik,np siatkowy,na niewiele się zdaje.Przede wszystkim dlatego,że będąca w nim ryba jest widoczna przez te pływające w akwa,czyli może być dalej atakowana.Owszem,inne ryby krzywdy jej nie zrobią,ale samiczka w stresie będzie,co ma wpływ na donoszenie tarła.W efekcie tego w moim przypadku nigdy samiczka nie wypuściła młodych w takim kotniku.Tylko w osobnym akwa.A nie,przepraszam,raz wypuściła.Ale wtedy,gdy do tej siatki przyszyłem sztuczne rośliny tak,aby zasłoniły kotnik przed rybami w ogólnym akwa.Pomysł śmieszny ale jak widać coś pomógł.

Pozdrawiam-sision