Skocz do zawartości

Po tygodniu dojrzewania woda jest mętna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko czy to normalne że po tygodniu dojżewania jak wyłączę mechanika na noc to rano woda jest trochę mętna?

Jak go włącze to po około 3h już jest klarowna.

Od czego się tak dzieje i co zrobiłem nie tak?

W biologu e901 mam od dołu porcelana, zeolit, porcelana jbl tylko ta w kulkach i

gąbka.

Pozdrawiam Dzidek

Opublikowano

Kolega napisał że wyłącza mechanika który powinien a nie musi pracować non stop. Jeśli chodzi o zmętnienie to trudno powiedzieć, jak mechanik pomaga to go nie wyłączaj i po problemie ;)

Opublikowano

Jeżeli o mnie chodzi to mógłby chodzić 24/h ale narazie nie mam przykrywy a w pokoju w którym stoi zbiornik śpię z całą rodzinką w tym 8 miesięczne dziecko i dopóki nie mam pokrywy to jestem zmuszony wyłączać na noc MECHANIKA.

A co myślicie o tych wzmocnieniach czy je zostawić czy zmienić na dłuższe? (nie ukrywam że mam skromne fundusze min. Przez żonkę)

I czy to normalne że nacisk wody roższeżył mi górę (środek) akwarium aż o 5mm

Mam 120cm dł zbiornik wzmocnienie ma 101-102cm jest po 9cm od bocznych szyb.

Grubość szkła 8mm i tyle samo grubości ma wzmocnienie

Opublikowano

Nie wiem jakiego masz mechanika, ale umieszczenie pokrywy na akwarium raczej nie rozwiąże Ci problemu głośności pracy filtra. Nadmiernego hałasu w związku z pracą filtra upatrywałbym raczej w czymś innym (wirnik ma luzy, gąbka dotyka szyby lub kabel zasilający filtra jest ułożony w taki sposób, że czegoś dotyka i rezonuje itp.). NIe jestem ekspertem od budowy akwariów, ale z tego co się orientuję takie odchyły na skutek naporu wody są w normie, a wzmocnienia nie są za krótkie. Ale może niech się wypowie w tej kwestii jakiś konstruktor-praktyk :-)

Opublikowano

Nie o to chodzi mechanika mam Aquael circulator 2000L/H, filtry chodzą bezszelestnie tylko ten aquael jednak trochę powietrza wtłacza do tej wody(chodziło mi o odgłos bąbelków) i dopuki nie będe miał skończonej pokrywy to go wyłączam na noc.

Opublikowano
Nie o to chodzi mechanika mam Aquael circulator 2000L/H, filtry chodzą bezszelestnie tylko ten aquael jednak trochę powietrza wtłacza do tej wody(chodziło mi o odgłos bąbelków) i dopóki nie będe miał skończonej pokrywy to go wyłączam na noc.

ja też mam ten sam model i nie słyszę w ogóle bąbelków z niego. Sądzę, że słyszysz tak jak ja wcześniej złą jego pracę - jeśli to się będzie nasilało i z czasem robiło coraz głośniejsze to od razu reklamuj ja tak zrobiłem i teraz mam CISZĘ!

Opublikowano

zdemontuj rurkę doprowadzającą powietrze,wylot filtra skieruj w kierunku tafli wody i będzie dobrze.

Bąbelków nie będziesz słyszał a tafla wody wprawiona w ruch=dotlenianie...