Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W akwarium 112 l. trzymałem 7 szt. Pseudotropheus saulosi (3+4). W tym składzie (plus 3 glonojady) zostały przeniesione do 240 litrów (filtr wew. Aquael TurboFilter 650 Gąbka + pojemnik z ceramiką, filtr zew. Tetra EX700 ceramika i Eheim 2315 ceramika + zeolit). W starym akwarium dominował największy samiec, ale po przeprowadzce zaczął mu się stawiać ten średni i dochodzi do częstych utarczek. Wtedy ten najmniejszy zaczął obracać panienki. Śmiesznie to wygląda gdzie pan i władca walczy o pozycję w jednym końcu a w drugim jego poddany obraca jego panienki.

Ps. Czy po zalaniu akwarium i wpuszczeniu rybek też wasze akwaria się tak nagle kurczą?? Z czego oni je robią?? Teraz rozumie tych, co namawiają do kupowania jak największych zbiorników.

Opublikowano

nim wieksze akwarium tym ryba wydaje się mniejsza... ich normalną wielkość zaówarzysz patrząc z góry bądź przybliżając się do szyby na odległość 5cm...

Opublikowano

Nimbo, przeczytaj proszę raz jeszcze co kolega napisał i poszukaj trochę informacji o zjawisku sprężania szkła akwariowego pod wpływem wody i redukcji wielkościowej akwarium.

Ale co jest najlepsze, wraz ze zmniejszaniem się akwariów powiększają się nasze mieszkania. U mnie najpierw nie chciało się zmieścić 100cm, później 185cm, a teraz już znalazło się miejsce na co najmniej 250 :lol:

Opublikowano

Ten syndrom dopadł i mnie. Zacząłęm od 40 kilku litrów, później staneła 80, w tej chwili mam 313 a po głowie chodzi mi juz jakaś 8-setka :lol:

Opublikowano

Mimo , że to off to i ja dołączę :D

Mimo ,że dotarłem do 800l baniaka już chodzi mi po głowie projekt akwa 285x90x60cm z symulacją dna w okolicach Cobue :D:D:D

Mam zamiar hodować tam i mbuna i non-mbuna.

Opublikowano
Mimo ,że dotarłem do 800l baniaka już chodzi mi po głowie projekt akwa 285x90x60cm z symulacją dna w okolicach Cobue :D:D:D

Mam zamiar hodować tam i mbuna i non-mbuna.

...a za 2 lata wrzuce swoje łóżko na antresolę, a podłogę i ściany do wys 1metra wyłożę szkłem i zaleje wodą, tak? :twisted:

Opublikowano

Kupując 450- tke wyobrażałem sobie, że będe miał miejsca dla nowych ryb że ho ho i ... mam mniej ryb niż miałem w 240 litrach ;). Ostatnio sobie wyliczyłem, że mogę mieć zbiornik 300 cm ale jeszcze sie hamuje ;))).

Opublikowano
Ostatnio sobie wyliczyłem, że mogę mieć zbiornik 300 cm ale jeszcze sie hamuje ;))).

To ty się tyle nie hamuj tylko stawiaj :D wtedy nareszcię bedziesz mógł zacząć trzymać jakies porządne ryby :wink: co je w akwa widać :wink:

Wtedy nawet się poświęce :wink: i spróbuje dla Ciebie jakiś narybek Fosso z rzeźni w ogólnym uratować :D