Jump to content

Pierwsze Malawi 240L info.

jarecki_69

Recommended Posts

Witam Serdecznie .

Mam nadzieje że dobrze trafiłem jakiś czas temu po tropikach postanowiłem założyć Aqwa z Malawi faktycznie sa wyjątkowe sporo czytałem ale czy zrozumiałem dlatego proszę o parę porad jeżeli chodzi o obsadę myśle że jeszcze jest trochę czasu może nawet więcej na początek napiszę co postanowiłem kupić i proszę o porady czy jest to dobry wybór co mam dołożyć lub co niepotrzebne z góry bardzo dziękuje .

Tank 250 do 300l oczywiscie z pokrywą jakoś tak bardziej mi sie podoba.

Jakie oświetlenie najlepsze?

Filtr EHEIM PROFESSIONEL 2226 ( faktycznie jest do wiekszego litrażu ale chyba niezaszkodzi)

Filtr EHEIM CLASSIC 2213 ( chcę go użyć jako podżwirowy )

Cały zestaw Eheima do filtracji pożwirowej czyli płytki i rureczki itd

oczywiście grzałka odpowiednia.

Kolejna rzecz nie przepadam za piachem a wiadomo że pyszczaki to lubią zatem szczerze filtr podżwirowy nieodpali mam pomysł na pokrycie podłoża żwirem oraz połaciami piachu tyle ze obawiam sie jak juz pisałem aby piach nie poszedł w dół w filtr podżwirowy Prosze o porady odnośnie podłoża

Skałki jak myśle piaskowce ,wapnie jakieś roślinki

pewnie coś pominąłem .

Dziekuje z góry za rady nie oczekuje karcenia tylko rad Pozdrawiam Wszystkich

Tank 250 do 300l oczywiscie z pokrywą jakoś tak bardziej mi sie podoba.

Jakie oświetlenie najlepsze?

Jezeli z pokrywa to jestes raczej ograniczony do swietlowek.Generalnie barwa swiatla nie gra wielkiej roli, aczkolwiek ryby wygladaja zedydowanie lepiej przy swietlowkach o barwie 10000-15000K.

Filtr EHEIM PROFESSIONEL 2226 ( faktycznie jest do wiekszego litrażu ale chyba niezaszkodzi)

Filtr EHEIM CLASSIC 2213 ( chcę go użyć jako podżwirowy )

Cały zestaw Eheima do filtracji pożwirowej czyli płytki i rureczki itd

oczywiście grzałka odpowiednia.

Jezeli chodzi o pierwszy filtr to spokojnie da rade, zawsze lepiej miec zapas mocy.;)

Co do drugiego to filtracja podzwirowa sie nie sprawdzi, jezeli dasz tez piasek.Co do zwiru to nie polecam przy pyszczakach.Po pierwsze jest ciezki do utrzymania czystosci, po drugie pozbawisz ryby jednego z ich ulubionych zajec:"prac budowlanych" w piachu i jego przesiewanie.

Pomysl o filtrze ktory bedzie pelnil role mechaniczna-usniecie nieczystosci.

Kolejna rzecz nie przepadam za piachem a wiadomo że pyszczaki to lubią zatem szczerze filtr podżwirowy nieodpali mam pomysł na pokrycie podłoża żwirem oraz połaciami piachu tyle ze obawiam sie jak juz pisałem aby piach nie poszedł w dół w filtr podżwirowy Prosze o porady odnośnie podłoża

j.w.

Skałki jak myśle piaskowce ,wapnie jakieś roślinki

pewnie coś pominąłem .

Dziekuje z góry za rady nie oczekuje karcenia tylko rad Pozdrawiam Wszystkich

Kwestia gustu i tu juz sam musisz wykazac sie inwencja.

Polecam przestudiowanie malawiskich FAQ a napewno znajdziesz tam wiele odpowiedzi na swoje pytanie.Jak nie to wal smialo.;)

Wielkie dzieki za bardzo szybkie czesc odpowiedzi zatem zmiana z zwiru na piasek kwarcowy rozumie ze on bedzie dla pyszczakow wyborny ale czy przy nim moge uzyc filtra podzwirowego.Szczerze nie wiem czy piach dobrze sie czysci w trakcie uzytkowania wy zapewne wiecie jakos tak obawiam sie o czystosc oczywiscie sa podmiany wody itd czy mozecie cos wiecej Dziekuje

Wielkie dzieki za bardzo szybkie czesc odpowiedzi zatem zmiana z zwiru na piasek kwarcowy rozumie ze on bedzie dla pyszczakow wyborny ale czy przy nim moge uzyc filtra podzwirowego.Szczerze nie wiem czy piach dobrze sie czysci w trakcie uzytkowania wy zapewne wiecie jakos tak obawiam sie o czystosc oczywiscie sa podmiany wody itd czy mozecie cos wiecej Dziekuje

Tak jak juz mowilem przy piachu, podzwirowego nie uzyjesz.

Co do utrzymania czystosci IMO piasek zdecydowanie wygrywa ze zwirem.:P Przewage ma w tym iz nieczystosci generalnie pozostaja na wierzchu i nie wnikaja w glab jak to sie dzieje prz podlozu zwirowym;) .Jest tez o wiele latwiej je zebrac.Jezeli zapewnisz dobra filtracje i cyrkulacje to nie bedziesz w_ogole musial myslec o czym takim jak odmulanie dna.:D

Dzieki naprawde wielkie chyba pierwsze forum gdzie ludzie sa rzeczowi i bez cwaniactwa . Zatem pare rzeczy mamy ustalonych co z filtrami jak myslicie nie chce ze powinien pociagnac tylko miec pewnosc trudno trzeba dac wiecej da sie:D I raczej z Eheima POZDRAWIAM

Ups widze ze chyba po temacie szkoda ale i tak sporo juz sie dowiedzialem jezeli ktos wskoczy prosze o podpiwiedz w sprawie filtrów i oswietlenia napewno bedzie z pokrywa Dzieki

Co jeszcze chcialbys wiedziec? Filtry jak juz mowilem, podzwirowy nie zda egzaminu jezeli bedzie piasek.Jako biologa mozesz zastosowac pierwszego z eheim-ow i dodac filtr ktory bedzie pelnil role mechaniczna(usuwanie zanieczyszczen).Moze to byc np. glowica z gabka.

oswietlenie to sprawa indywidualna, aczkolwiek sprawdzone przez wielu i jedne z lepszych swietlowek to JBL Marin Day, AM Reef white lub Philips Activiva Active

Czytam na forum o filtrach i szczerze nikt nie pisze o Eheimie tylko tetra jbl i inne czy to oznacza ze sa slabsze moze glosniejsze o to juz wazne aby nie wył ewentualnie jakie doradzicie jezeli nie Eheim PROFESSIONEL 2226 szukam naprawde dobrego wyboru 2 moje pytanko czy nie znacie dostawcy , sprzedawcy piasku kearcowego ale zagranice z wysyłka pozdrawiam Dzieki