Skocz do zawartości

Malawi 200l (100x40x50) P.saulosi + zakupy Warszawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Po dłuuuugiej, kilkuletniej przerwie postanowiłem wrócić do akwarystyki. Wcześniej nie dało rady, w związku z częstymi przeprowadzkami i brakiem możliwości lokalowych. :(

Szkoda, bo był okres kiedy miałem w sumie 4 akwaria - 240l z Tropheusami sp. bemba, 200 z Cyprichromis leptosoma, 160 z muszlakami i małe roślinne. Do tego długie dyskusje na pl.rec.akwarium, które jeszcze wtedy generowało ogromny ruch. Ech, to były czasy...

W każdym razie obecnie zdecydowałem się na pyszczaki, ponieważ na trofcie nie mam miejsca, a muszlaki już przerabiałem.

W związku z tym, że max akwa jakie wejdzie do pomieszczenia docelowego to 100 cm długości pomyślałem nad P.saulosi. Piękne rybcie i dość łatwo dostępne. Raczej chciałbym mieć akwarium jednogatunkowe.

I teraz pytanie: dobry pomysł? W sensie sam gatunek i jednogatunkowe akwa?

Jaką docelową ilość proponujecie? Ja myślałem nad 2+8 tak mniej więcej i kupno ~16 maluchów.

Akwa chciałbym ze szkła optiwhite, ale nikt z firmy Ekert się nie odzywa, a oni wg. strony dostarczają akwa do domu na terenie Warszawy :(.

Z drugiej strony nie będę robił dramatu jeśli to będzie zwykłe float w razie czego.

Akwa standard - 100x40x50, pytanie tylko, czy ze wzmocnieniami, czy bez. Widziałem sporo bez, szkło 8mm. Da radę? Z drugiej strony widziałem aquaelowe 100x40x40, 6mm bez żadnych wzmocnień. Dziwne to.

Jeśli chodzi o filtr to myślałem nad Eheim Proffesionel 3 2701:

http://allegro.pl/eheim-professionel-3-2071-do-250l-wklady-sklep-i2205515421.html

Chociaż nie wiem, czy nie lepiej o jedno oczko większy. Co myślicie?

Grzałka albo jager, albo taka śmieszna hagena w plastikowej obudowie.

I ostatnie pytanie: gdzie w Wawie można kupić pysie z dobrego źródła. Wszelakie "sklepy" akwarystyczne z centrów handlowych nie wchodzą w grę, bo jak ktoś trzyma totalny mix mbuna w jednym zbiorniku z podpisem - "pyszczak 12 zł" to od razu wychodzę i nie wracam.

Kiedyś świetny był Latos Zoo na targowej, ale z tego co wiem to już przeszłość. Może discus zoo na targówku?

Zawsze można przesyłką konduktorską, chociaż wolałbym tego uniknąć.

Sorry za długi post i z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Michał "m1sza" Majewski

Opublikowano

Witaj.

Obsada na ten litraż poprawna, jednak czy uda się docelowo z dwoma samcami to zależy tylko i wyłącznie od natury.

Jeśli już kleisz akwa na zamówienie to zleć wymiary 100x50x40, litraż ten sam ale powierzchnia dna większa a jakże potrzebna naszym podopiecznym.

Filtr aż za duży, możesz kupić mniejszy a do środka akwa głowica z gąbką jako mechanik.

Przesyłka konduktorska to nic strasznego, wiele razy wysyłałem ryby i docierały do odbiorcy :)

Opublikowano

Nie da rady 50 na szerokość, już nie wdawałem się w szczegóły. Gdyby było można to na pewno bym poszerzył :). Miejsce dość specyficzne ;).

Konduktorska jest okej, natomiast ja mam taką pracę, że mogę jednego dnia być w biurze, a drugiego w terenie i mógłbym się z rybkami minąć :).

Jeśli chodzi o filtracje to serio aż za duży? Ja w swojej 240tce miałem nadfiltrację przy trofeusach.

Cieszę się, że obsada okej, zobaczymy jak będzie z dwoma samcami...

Pytanie o warszawskie sklepy nadal aktualne :).

Opublikowano

Na dziesięć ryb starczy mniejszy kubełek, ale ten oczywiście może być.

Ja na 242l akwa mam Eheim classic 2213 ze złożem w postaci Seachem Matrix o objętości 500ml.

Opublikowano

Ok, dzięki :).

Jesli chodzi o rybcie, to jak nic nie znajdę to bym chętnie zamówił w malawicichlids ;). Te sauloski w ofercie to jakiej są wielkości? Pociąg z Katowic do W-wy to zdaję się 3h - luksusowa sytuacja. :)