Skocz do zawartości

Nieudany start akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak to, nie wiesz? To chyba nie czytałeś informacji w pigułce FAQ o cyklu azotowym. TO DOBRZE, to znak,że wreszcie zaczyna się coś pozytywnego w filtracji. Marwienie się o kondycję ryb jak najbardziej uzasadnione, ale Twój przypadek nie jest niczym nowym i można powiedzieć,że ma klasyczny przebieg.Aby został zakończony całkowitym wyleczeniem zastosuj sie do poprzednich rad. Btw, te testy masz jakiej firmy bo odczyty dość zerojedynkowe. NO2=1 to mała katastrofa jest. Sugerowałbym ponowne uzycie absorbera ale o jakimś dłuższym działaniu i częstą kontrolę NO2.

Przy okazji, zainteresowałbym się parametrem twardości węglanowej bo twój nie gwarantuje stałego utrzymywania wysokiego pH potrzebnego dla ryb z Malawi, chociaż teraz paradoksalnie może ci to pomóc (zob. jon amonowy a poziom pH) więc na kombinacje jeszcze nie pora.

Testy robię paskowym JBL typu "6 in 1". Na tych paskach nie ma wartości 1, kolor był coś pomiędzy 0,5 a 2 stąd wywnioskowałem 1. Wiem, że nie są najlepsze, ale póki co tylko takimi dysponuję...

NO3 się martwię, ponieważ wszędzie piszą, że prawidłowe jest 50, tymczasem u mnie jest 5x tyle

Jakie absorbery polecasz?

I tak pewnie zrobisz po swojemu, ale przy takich stężeniach konieczna jest i to już podmiana wody....

Witaj :)

Podmieniam wodę od startu akwa 20% dziennie, przy czym raz była większa podmianka prawie połowe baniaka wlanie toxivecu i czekanie 3dni. Potem podmiany znów 20% dziennie + ampułki biodigest. Dodatkowo na dniach zakupię nowy filtr, będzie to pewnie biopower eheima.

Opublikowano

Nic więcej ponad te manewry robić już i tak nie ma większego sensu bo tylko pójdziesz w koszta. Za kilkanaście dni sytuacja powinna już być jasna.Tylko następnym razem instrukcję obsługi akwarium czyta sie przed kupieniem ryb :)

Opublikowano

Witam

Myślę, że warto by było podać obsadę.

Jestem ciekaw czy tak mały filtr będzie wstanie przerobić no2 na no3. Mam podobne akwarium z Ps. Saulosi i za mechanika robi pompka szuta 750 a za biologa chińczyk hw-302 działa u mnie taki zestaw rok i daje rade. A wciskanie jeszcze jednego wewnętrznego zabiera miejsce. (ja już zbieram material na 250l). Tak czy inaczej cykl azotowy trwa od 2 do 4 tygodni. Ja dodałem jbl filter start i pomogło. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Opublikowano

@bartlomiejb

No właśnie sęk w tym, że filterstart mi nie pomógł, również go użyłem i kupa kilka ryb poszło w kraine wiecznych snów. Sytuacje poprawiły trochę podmianki, ale głównie chemia (toxivec). Wydaje mi się, że po wlaniu ampułek biodigest akwa dostało kopa.

OObsade już pisałem, a odnośnie filtrów na początek biopower sobie popracuje wspólnie ze starym unifilterem niech się rozkręci, potem jak będzie dobrze to zostawię już docelowo samego biopowera. Z tego co się wywiedziałem filtr ten z powodzeniem zastępuje zewnętrzny w akwariach do 200 litrów i umiarkowanej obsadzie ryb. Na necie widziałem kilka sporych akwa z pielęgnicami właśnie z samym tylko biopowerem i wszystko wyglądało bardziej niż ok. Oczywiście mowa o najwyższym modelu biopowera.

Opublikowano

Model filtra nie ma nic do rzeczy, ważna jest tylko powieszchnia złoża.Jeśli chcesz to da radę nawet duża gąbka i brzęczyk. Nie bardzo chce mi sie wierzyć,że coś jest bardzo-ok tylko dlatego,że tak napisali w internecie. Może nawet zwłaszcza dlatego.

Opublikowano

Parametry wody na stan dzisiejszy

NO2: 0,5

NO3 50

GH 7

PH: 7

KH: 10

CL2: 0

Biologia powoli chyba się stabilizuje :D Oczywiście podmiany 20%, jednak ograniczyłem ich częstotliwość do 2 na tydzień. Docelowo będzie to raz na tydzień lub 2 tygodnie. Pojawił się malutki problemik, a mianowicie woda zrobiła się trochę mętna. Może polecicie jakiś wkład do filtra, który by sobie z tym poradził, lub ewentualnie chemia. Chodzi mi o to, aby woda była krystalicznie przejrzysta.

Opublikowano
Parametry wody na stan dzisiejszy

NO2: 0,5

NO3 50

GH 7

PH: 7

KH: 10

CL2: 0

Biologia powoli chyba się stabilizuje Oczywiście podmiany 20%, jednak ograniczyłem ich częstotliwość do 2 na tydzień. Docelowo będzie to raz na tydzień lub 2 tygodnie. .

Z parametrami coraz lepiej (trochę niskie Ph) sytuacja się już poprawia i zmierza ku DOBREMU! Jeśli chodzi o podmiany to nie raz na 2 tygodnie tylko systematycznie raz na tydzień.

A jak z karmieniem (chyba nie sypałeś)?

Opublikowano

Nie sypałem, ale po weekendzie już nakarmię :) One i tak jedzą wszystko skubią nie wiem co chyba glony, bo robią kupy tylko takie jasne hehe. PH u mnie od początku akwa przez cały czas mam 7, kranówkę też mam 7 i nie ma ona w ogóle chloru.

Opublikowano
Pojawił się malutki problemik, a mianowicie woda zrobiła się trochę mętna

Prawdopodobnie to pierwotniaki, normalne przy świeżych akwariach, wystarczy silne napowietrzanie i powinno samo ustąpić, nie ma powodów do paniki.