Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem założyć akwarium biotopowe malawi i proszę o pomoc bardziej doświadczonych.

Mam już zamówiony zbiorniki 500 l 200/50/50

Pytanie czy w takim zbiorniku mogę trzymać jeden gatunek rybek ( pseudotropheus saulosi ).

I czy przy takich wymiarach może być większa ilość rybek załóżmy 20 - 30 sztuk.

lubię jak w akwarium panuje porządek i dla tego zależy mi na jednym gatunku. ale nie chciał bym też żeby było w takim akwarium 6 rybek.

I czy ktoś z was drodzy forumowicze coś takiego stosował.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak najbardziej może być jednogatunkowo(chwali się to ;) ).

Liczba ryb również akceptowalna do tego litrażu i wymiarów.

Stawiaj jak najbardziej i pochwal się efektem końcowym :D

Opublikowano

Może być równie dobrze 6/22 jak i 9/20.

Generalnie im więcej ryb z jednego gatunku, tym zmniejsza się ilość samic przypadających na jednego samca.Np. podstawowy harem 1/3, dołożymy drugiego samca to wystarczy już 5 samic a może nawet 4 itd.

Opublikowano

Dzięki za pomoc.

Dziś dostałem płyty na szafkę pod akwarium, jutro będę ją montował.

Akwarium ma być w przyszłym tygodniu, tak że jak tylko wszystko będzie gotowe pozwole sobie zamieścić zdjęcie na forum i poddać je krytyce.

Opublikowano

proszę proszę, zacny pomysł i odwagi wymagał, by ujawnić go na forum ;)

mało kto ma tak duże jednogatunkowo

czekam na fotę - szedłbym w F1 co najmniej, może nawet z samcami WF ;)

Opublikowano

popieram, pomysł fajny, żeby tylko starczyło Tobie silnej woli i nie skusisz się na dokładanie kolejnych gatunków ;)

dominujący samiec w takim układzie będzie wyglądał przepięknie

niestety pozbawisz pereza666 możliwości rozpisania dla Ciebie obsady nr 164 tyś..... na tym forum :)

chyba się nie obrazi ;)

Opublikowano

A gdzie można dostać takie F1 i jaka jest peność że to jest F1 czy da się to jakoś rozróżnić.

No i ostatnie, jaka jest cena takiej rybki.

--

Filas twoje stwierdzenie "dominujący samiec w takim układzie będzie wyglądał przepięknie" dało mi do myślenia, czy w takim układzie rybki storzą jeden wielki harem, bo szczerze to myślałem że może utworzy się dwa lub nawet trzy haremy. Zastanawiałem się też dla tego jak podzielić akwarium na rewiry, ale jeśli będzie to jeden harem to nie trzeba? w jakiś specjalny sposób dzieliś akwarium ( mam na myśli skałki w akwarium ).

A dziś właśnie zrobiłem szafkę pod akwarium i teraz mogę sobie wyobrazić jaki to jest spory baniaczek.

Opublikowano

Jejku, włos się jeży! Fajny wymiar szkiełka a czemu takie pardon my french oklepane saulosi? Jednogatunkowo coś z fajnej nonmbuny, np. przepiękne i łagodne ryby z rodzaju Letrinops ?