Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem już ponad rok temu filtr kubełkowy EHEIM 2224. W zestawie były gąbki oraz media filtracyjne:

- ok. 2l Eheim Substrat PRO (ponoć biologiczny, o bardzo porowatej powierzchni)

- ok. 2l takich tulejek ceramicznych, podobno służących do filtracji mechanicznej

Filtr chodzi mi już ponad rok, a z prac eksploatacyjnych wymieniłem w nim tylko dwa razy ostatnią (tą gęstą) gąbkę oraz przepłukałem wkłady w wodzie z akwarium. Czytałem jednak, że tak mniej więcej raz na rok pasowałoby wymienić połowę mediów filtracyjnych i w związku z tym mam właśnie pytanie:

1. Czy jest jakiś tańszy a równie dobry zamiennik EHEIM Substrat PRO?

2. Czy warto wypełnić cały filtr medium biologicznym, czy zostawić te ceramiczne tulejki wraz z tą gruboziarnistą, niebieską gąbką?

3. Czy w ogóle muszę otwierać ten kubełek i dodawać mediów filtracyjnych?

W samym zbiorniku jako filtr mechaniczny pracuje pompka Aquael o przepływie podobno 1100l/h ze średniej wielkości gęstą gąbką. Zbiornik 200l, w nim 10 Redów.

Na rurze ssącej kubła mam założony prefiltr z małej, gęstęj gąbki, ale pomimo tego i tak znajdowałem w kubełku ślimaki świderki, więc nie chciałbym ryzykować uszkodzenia mechanizmu kubła.

Dzięki za wszystkie porady dotyczące tematu posta.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja jakieś 4 miesiące temu wrzuciłem do kubełka 4 litry Aquael BIOCERAMAX PRO 1600 i muszę powiedzieć że działa bardzo dobrze, przepływ wody odrobinkę mi się zwiększył w porównaniu do ceramiki "rurkowej". Pamiętaj żeby nie wymieniać całego wkładu na świeży bo to grozi problemami z wodą a co za tym idzie zgonami w akwarium. wymień najpierw połowę a po minimum 3 tygodniach i zbadaniu wody resztę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tego co sprawdziłem to twój Unimax ma aż 15l pojemności na materiały filtracyjne, więc Bioceramax to pewnie nie jedyne co tam trzymasz. Byłbym wdzięczny jakbyś jeszcze zdradził co tam masz w pozostałych 11l :)

Z tego co sprawdziłem to ten mój kubełek ma 3l na media filtracyjne. Uważasz że powinienem zastąpić te ceramiczne rurki Bioceramaxem, czy lepiej zostawić takie zróżnicowanie tych mediów i nie wymieniać całego wkładu na typowo biologiczny?

Opublikowano

Jeśli ten kubełek ma pełnić rolę filtra biologicznego, to spokojnie możesz się pozbyć ceramiki do filtracji mechanicznej i zastąpić ją jakąkolwiek ceramiką bio. Jeśli aktualnie filtracja nie wyrabia, możesz pomyśleć o lepszych wkładach np. o matrix'ie sachem'a.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Filtracja wyrabia bez większych problemów, więc chyba się obejdzie bez inwestycji w Seachema. Po prostu po roku pasowałoby tam coś podmienić. W takim razie wyrzucę ceramikę Eheima, a w jej miejsce wrzucę Bioceramax Aquaela. Będzie cały Bio, a w sumię podmienię 50% wkładów ;) Najwyżej pomieszam jeszcze Substrat z Bioceramaxem 50/50 w obydwóch koszykach.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano
Z tego co sprawdziłem to twój Unimax ma aż 15l pojemności na materiały filtracyjne, więc Bioceramax to pewnie nie jedyne co tam trzymasz. Byłbym wdzięczny jakbyś jeszcze zdradził co tam masz w pozostałych 11l :)

Z tego co sprawdziłem to ten mój kubełek ma 3l na media filtracyjne. Uważasz że powinienem zastąpić te ceramiczne rurki Bioceramaxem, czy lepiej zostawić takie zróżnicowanie tych mediów i nie wymieniać całego wkładu na typowo biologiczny?

oprócz wyżej wymienionego bioceramax 1600 w ilości 4L posiadam dwa koszyki oryginalnych gąbek po 3 w każdym koszyku (świetne rozwiązanie, bardzo łatwo siępłucze) do tego bioballe oraz zwykłą ceramikę rurkową.

Swoje rurki możesz zastąpić całkowicie Bioceramax-em tylko pamiętaj żeby nie wymieniać wszystkiego naraz. Ważne żebyś miał też w kuble coś do wstępnej filtracji mechanicznej, jakąś gąbeczkę, lub na rurce zasysającej w akwarium, bo zamulony wkłąd biologiczny przestaje spełniać swoje zadanie i spada przepływ.