Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!

Mam taki mały problem, w sumie jutro może być duży :D Mam 240l na szafce z blatem grubości 3 cm. Szafka ma wysokość 51 cm. Blat jest równomiernie podparty w 4 punktach. Miedzy baniakiem a szafką mam standardową matę ze sklepu akwarystycznego. Zmierzyłem odległość dna akwarium od szafki (czyli grubość maty pod akwarium) w trzech punktach, z lewej strony (4 mm), po środku (7 mm), po prawej (3 mm). Dodam, że aqua jest zalane w 3/4. Moje pytanie brzmi, jaka jest tolerancja takiej maty:confused:

Nie oczekuje odpowiedzi teoretycznej ( na wielu forach jest wiele zaczętych postów na ten temat, z których nic nie wynika), również nie oczekuje żadnych gwarancji czy to wytrzyma, czy nie. Po prostu może ktoś z was ma jakieś rozbieżności miedzy aqua a szafką podobne do moich i podzieli się ze mną spostrzeżeniami.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

Nie znam tolerancji maty tu chyba uśmiech do producenta. Natomiast dziwi mnie 3cm blat podparty w 4 miejscach, który się ugina się na długości 120cm (po litrażu sądzę że to akwa standard)? Chyba że szafka jest znacznie dłuższa niż akwarium:)

Opublikowano

ja kiedyś miałem 120 litrów na szafce,,,, bez maty.

Akwarium stało na bokach w środek spokojnie można było wsunąć kartkę papieru..

Teraz będę zalewał 240 litrów z wromaka mam nadzieję, że wzmocnienia producenta wytrzymają i nie będę musiał pływać w domu,.

Opublikowano

Ja też mam Wromaka, wzmocnienie pękło na drugi dzień. Wstawiłem drugie wzmocnienia dłuższe ze szkła 10 mm plus poprzeczne i teraz jest ok. Został mi tylko problem blatu :(

Odnośnie tej maty to mam tylko takie obawy, że zestaw trochę waży 30 kg piasku i 30 kg kamienia plus reszta wiec trochę tego jest. Poczekam jeszcze może ktoś coś ma z życia wzięte, a potem albo zrzut wody i naprawa albo zaleje i niech się dzieje, co ma się dziać:)

Opublikowano
Nie znam tolerancji maty tu chyba uśmiech do producenta. Natomiast dziwi mnie 3cm blat podparty w 4 miejscach, który się ugina się na długości 120cm (po litrażu sądzę że to akwa standard)? Chyba że szafka jest znacznie dłuższa niż akwarium:)

Akwa o podstawie fali :D

Ja mam z płyty 18mm szafkę pod 300L z 3 tylko podporami + plecy i zero wygięcia :D

Opublikowano

Kamienie są rozłożone równomiernie, pod nimi dodatkowa mata na dnie.

--

Zalałem baniak do pełna zobaczymy co się będzie działo :)

--

Rożnica miedzy blatem a dnem na środku wynosi 3 mm, szkło też ma pewną plastyczność, więc zostawia tak jak jest. Życie pokaże, ale jakąś teorie musiałem sobie wymyślić, żeby spać spokojnie:)