Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli byś miał agregat z ATS-em to i tak wskazany jest UPS do płynnego przełączenia sieci. Musisz wziąć pod uwagę choćby czas uruchomienia się agregatu.
Ten czas to "pestka", godzina bez prądu to żaden problem dla filtracji a jak kubeł "czysty" to i kilka godzin.
Opublikowano

Odpowiedz była czysto techniczna.

Zgadzam się z tym, że UPS jest nie potrzebny, ale coraz więcej ludzi akwarystykę łączy z elektroniką. Robiłem kiedyś dla kolegi sterowanie pewnymi funkcjami w akwarium w oparciu o nadajnik GSM. Jeśli coś się działo w akwarium np. niebezpiecznie obniżył się poziom wody to koleś dostawał SMS-a lub za pomocą wysłanego SMS-a mógł nakarmić rybki. Fakt, że nakarmić ryby może tani karmnik automatyczny, ale dla niego to jest bajer i często się chwali, że ma taki automat. Po prostu niektórzy ludzie tak mają. Przynajmniej ja tak uważam :)

Opublikowano

Czyli mówicie, że UPS jest zupełnie niepotrzebny? Pomyślałem o nim jak ostatnio wymieniałem instalację elektr., filtr cały czas był wyłączany a ja się niepotrzebnie śpieszyłem żeby go włączyć z powrotem. Gdybym wiedział że kubeł wytrzyma więcej niż godzinę bez prądu. Gdzieś wyczytałem że bakterie giną po ok. pół godz. ale jak się okazuje było to nieprawdą.

Na szczęście wiele nie straciłem, bo UPS odkupiłem od firmy, która pozbywała się sprzętu i żeby nie płacić opłaty recyklingowej wolała sprzedać sprzęt za grosze. Ze tego UPSa dałem 20zł więc jeżeli jest niepotrzebny w akwarystyce to pewnie go pchnę dalej.

Opublikowano
Ze tego UPSa dałem 20zł więc jeżeli jest niepotrzebny w akwarystyce to pewnie go pchnę dalej.
Zawsze lepiej mieć w razie "w" niż nie :) natomiast gdyby bakterie wymierały po pół godzinie, to u mnie co tydzień by był pomór (wyłączam kubeł na czas podmiany a zbytnio się nie spieszę;)) Niebezpieczeństwo grozi raczej od strony procesów gnilnych które o ile dobrze pamiętam rozpoczynają się po ok 4-6 godzinach. Przy "zasyfionym" kuble ilość toksyn które powstaną może być bardzo groźna dla ryb, dlatego po długiej przerwie lepiej przepłukać filtr przed ponownym włączeniem.
Opublikowano
Zawsze lepiej mieć w razie "w" niż nie

Fajnie, że to napisałeś bo chyba jednak szkoda by mi było go sprzedawać a tym mnie utwierdziłeś w tym aby go zostawić;)

Mam takie pytanko na boku: po co wyłączasz kubeł przy podmianie?

Opublikowano
Mam takie pytanko na boku: po co wyłączasz kubeł przy podmianie?
Mam wyjście umieszczone niewiele poniżej tafli (takie proste zabezpieczenie w razie "w" ;)) i po spuszczeniu dwóch wiader wody kubeł zasysałby powietrze:).
Opublikowano
Gdzieś wyczytałem że bakterie giną po ok. pół godz. ale jak się okazuje było to nieprawdą.

...totalną nieprawdą. Jak pisałem wyżej u mnie prądu nie było ponad 24h, po włączeniu prądu uruchomiłem Unimaxa plus podmianka i codziennie robiłem testy. Wszystko było ok i do tej pory nadal jest. Bakterie miały się dobrze, może to zasługa sporej pojemności mojego kubła, więcej natlenionej wody i może w mniejszych kubełkach bakterie duszą się o wiele szybciej, tego nie wiem. Nie ma co się bać kilkugodzinnego braku prądu, nawet jak bakterie zaczną ginąć to żeby wyginęły wszystkie potrzeba naprawdę sporo czasu.