Skocz do zawartości

duzy rachunek za prad wina akwarium? jaki pobor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam przyszlo wyrownanie za prad okazalo sie ze bardzo wzrosl rachunek.czy mozliwe ze to wina akwarium ?? mam unimaxa 500 z dwiema swietlowkami t8 30v.ile takie cos moze nabic miesiecznie?

Opublikowano

Unimax 36W pracujący 24h x 30 dni = 25,9 kWh (w zaokrągleniu)

Świetlówki 60w pracujące 12h x 30 dni = 21,6 kWh

Cena kWh w przybliżeniu 0,50 zł

47,5 kWh x 0,50 zł = 23,75 miesięcznie

Jak coś pomieszałem to mnie poprawcie ;)

Opublikowano

za ostatnie pół roku tak u nas w Sosnowcu Tauron przysyła :)

50w eheim 2228 i 2226

10w atman

6w Eheim pick-up

15w jbl e900

350w dwie grzałki jager

90w świetlówki 180l 10h

116w świetlówki 450l 10h

to tyle.

Opublikowano

To jeszcze musisz wziąć pod uwagę zmianę cen i zużycie w całym mieszkaniu w okresie jesienno zimowym. U mnie też przyszła dopłata 250 a akwa z takim samym zużyciem energii stoi już pond 1,5 roku :)

Opublikowano

Jak to było wyrównanie za ostanie pół roku czyli lato-jesień, to w tym okresie cena za energie się nie zmienia.

W brew pozorom większe zużycie energii jest latem zwłaszcza jak jest długie i upalne, dodatkowe klimatyzatory, i wentylatory za bardzo enego-oszczędne nie są, a pracują godzinami. Mowa oczywiście o mieszkaniu bez ogrzewania elektrycznego. Dodatkowo bez przesadnego oszczędzania „prądu” wzrost zużycia energii jest naturalnym czynnikiem rozwoju przeciętnego gospodarstwa domowego (dodatkowy telefon, laptop, nowa ”lepsza” suszarka do włosów a nawet lodówka zużywa więcej energii latem niż zimą przy częstszym chłodzeniu napojów np. piwka :) ).

Co oczywiście nie zmienia faktu, że Twoje nowe akwa solidnie się przyczyniły do większego rachunku.

devil - Pozwoliłem sobie na ogólnikowe policzenie zużycia energii przez twoje akwa i kosztów z tym związanych wg. takiego samego schematu jak to liczył eliot, bo też nie wieżyłem że to taka dopłata przez akwa i faktycznie okazało się, że przeważająca część tej dopłaty jest właśnie przez nie.

eheim 2228 i 2226 - 50W x 24h x 30 dni = 36 kWh

atman - 10W x 24h x 30 dni = 7,2 kWh

Eheim pick-up - 6W x 24h x 30 dni = 4,32 kWh

jbl e900 - 15W x 24h x 30 dni = 10,8 kWh

dwie grzałki jager - 350W x 1h x 30 dni = 21 kWh (przy założeniu że grzałki łącznie w ciągu doby działają 1 h)

świetlówki 180l 10h -90W x 10h x 30 dni = 27 kWh

świetlówki 450l 10h - 116W x 10h x 30 dni = 34,8 kWh

łącznie w miesiącu – 141,12 kWh

przy założeniu średniej 0,50 zł za 1 kWh (w skład którego, wchodzi opłata abonamentowa, przesyłowa stała, zmienna i inne drobne grosze, których i tak nikt nie rozumie skąd się biorą) to wychodzi:

141,12 kWh x 0,50 zł = 70,56 zł/mies. x 6 mies. = 423,36 zł.

Pozostałe koszty to te, o których napisał eliot i ja powyżej wspomniałem.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.