Jump to content

Narurowiec 3/4 lub 1/2

imak73

Recommended Posts

Hejka

Jestem na etapie ostatnich przemyśleń, a za kilka dni jak dojdą zamówione korpusy i części robótka.

I ostatnie pytanko - Stosowanie rurek 3/4 cala - czy jest sens pociągnięcia dwóch rur zasysających wodę ze zbiornika z róznych punktów(miejsc). Oczywiście przed pompą na obu rurach korpusy filtrów z sznurowym 100, potem trójnik zbierajacy z obu a doprowadzajacy do pompy grundfosa 25/40. Wylot z pompy tez 3/4 , zaraz trójnik znów osobne nitki - filtry z wkładem 50 . na jednym obiegu fbf na bajpasie. Do tego oczywiście zaworki, miejsce na podmianę itp. Przeczytałem sporo postów odnośnie narurowca , także wiem co nieco. Tylko czy ten pomysł z dwoma zaciągami i wylotami ma sens - czy bedzie to chodziło. A może lepiej któreś rury zrobić 1/2 cala.

Pomóżcie.

Jeden wylot , czy dwa oto jest pytanie....

--

Dwie nitki od pompy, z tym,że jedną potraktuje jako bajpas z zaworkiem do regulacji przepływu przez FBF.

i tu kolejne pytanko, czy za pompą a przed FBF stosowaqć jeszcze filtr sznurowy 50.

Dokładnie tego się obawiam.

Tylko, że w momencie gdy sznurkowe filtry sie lekko zapchają, to wtedy pompa się przymula i nie wydala jak powinna. Wtedy dopiero widać będzie , iż dwa zaciągi z akwa spełnią swoją funkcję.

A pozatym Grundfos ma 3 biegi i co myślicie nawet na trzecim będzie słabe ssanie.

dwa wloty zmniejszają zasys w związku z czym słabiej zbierają kupy ;)

a sprawdzałeś sam? czy przypuszczasz?

Bo jak wiadomo pompy CO słabiej ciągną niż dmuchają - większe wejście do pompy może spowodować jej efektywniejszą pracę, jednak ja sam tego nie sprawdzałem więc są to tylko moje przypuszczenia, dlatego pytam czy u ciebie to też przypuszczenie czy sprawdzona teoria przerodzona w praktykę.

pod "zasysem" miałem na myśli prędkość przepływu, która logicznym jest że spadnie, a co za tym idzie i zbieranie kup ;)

rozwiązaniem jest jeden wlot ale dwa korpusy równolegle, które nie będą się tak szybko zapychać zmniejszając przepływ ;) (porównanie dwóch korpusów szeregowo z dwoma równolegle w tych samych warunkach użytowania miałem okazję testować u siebie)

ponadto ważnymi są duże średnice na dopływie wody, ale na całej długości, a nie calowa rura z 2x mniejszymi zaworami ;)

Mam nadzieje, że mnie nie zjedziecie z zdublowanie pytania.

Czy taki układ będzie dobry?

wvsbcp.jpg

(fioletowe krzyżyki to zawory)

FBF i zapasowy 1/2" bo już je mam i chcę ich użyć.

Czyli teoretycznie gdybym użył 2 rur 3/4" zasysających wodę (a na nich mechaniki) potem do pompy na 1" powrót 1/2" hydroponika i 3/4" to wydajność by się zwiększyła?

Ewentualnie jakiego łączenia użyć żeby wczepić pompę C.O.? Chodzi mi o materiał.

• 3 weeks later...

Narurowiec skończony i uruchomiony.

Dwie rury zasysające o średnicy 3/4 cala, jeden wylot 3/4 cala.

Zaś zejścia dwóch rur 3/4 cala w trójniku 1 cal - przed i za pompą Grundfosa .

Funkcjonuje wspaniale - prawdę mówiąc nie spodziewałem się takiej mocy na 1 biegu nieźle dmucha, na drugim widać ostrą różnicę a na trzecim to po prostu daje , aż miło. A muszę dodać iż użyłem 6 korpusów , po 3 na każdą nitkę.