Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #102 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 ..tak. ..warto tez jak wyjmiesz cały wirnik wyczyścić patyczkiem miejsce w koło ośki i na ośkę dać trochę wazeliny. Ja zawsze tak robię..pomaga..
mareckee Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #103 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Czyszczenie mu robię co jakiś czas. Ale niestety nie mam tej miseczki o której napisałeś. Będę musiał takową skądś wykombinować. Dzięki za podpowiedź
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #104 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 7 minut temu, mareckee napisał: Ale niestety nie mam tej miseczki o której napisałeś. ..jeżeli masz 2000 i dokładnie ten typ ( nie ten najnowszy) to musiałeś ją zgubić podczas jakiegoś rozbierania... stąd te luzy i to ,że słyszysz jak staruje.
mareckee Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #105 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 1 minutę temu, AndrzejWalb napisał: musiałeś ją zgubić podczas jakiegoś rozbierania Pewnie zaraz na początku. Człowiek podczas zakładnia akwarium aż trząsł się ze szczęścia no i gdzieś poleciało. Tym bardziej że krótko po zakupie wymieniałem wirnik i nie zwróciłem na to małe "gówienko" uwagi
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #106 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Teraz, mareckee napisał: Tym bardziej że krótko po zakupie wymieniałem wirnik i nie zwróciłem na to małe "gówienko" uwagi ..nie jesteś pierwszy . Znam tu paru kolegów co tak samo zgubili tę miseczkę .
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #107 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) @mareckee. Znalazłem temat z pokazaną najnowszą wersją tej pompy. Jak widzisz różnica polega na mocowaniu wirnika. W tej najnowszej wersji ( osobiście jej nie miałem) z wirnika od tej strony pokazanej na zdjęciu nie wystaje końcówka ośki. Natomiast w starszej wersji wystaje ośka jak widać na zdjęciach w poście 101 i 102 i jest zakończona tą miseczką - kapturkiem. Teraz upewnij się jaką masz wersję ..to tak dla większej pewności. Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez AndrzejWalb
mareckee Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #108 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Wychodzi na to że ja też mam tą nowszą wersję. Taki zakupiłem w styczniu albo lutym br. Wyszorowałem mu dokładnie komorę wirnika nasmarowałem oś i teraz mało co go słychać. Przy starcie jednak pozostaje stukanie. Nie jest to uciążliwe bo rzadko go wyłączam/włączam więc jeśli to nie grozi czymś poważnym w dalszym użytkowaniu to jest ok
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #109 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 2 minuty temu, mareckee napisał: Wychodzi na to że ja też mam tą nowszą wersję. ..a widzisz. Czyli Twoja opinia jest teraz ważna. Ale to co pisałem o konserwowaniu to warto i w tej wersji robić bo to zawsze pomoże. No i jak się okazuje to najnowsza wersja ma jakąś wadę..chyba ,że to po prostu akurat trochę feralny egzemplarz Ci się trafił. Z tym ,że trudno wyrobić sobie teraz o nim opinię bo jest ich po prostu zbyt mało.
mareckee Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #110 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Po ok miesiącu użytkowania wymieniałem wirnik bo tamten miał dwa pęknięcia i filtr pracował strasznie głośno. Teraz trochę się to uspokoiło tylko chodzi o ten start urządzenia. Napiszę do aquaela i zobaczę co stwierdzą. Jak będą konkretne informację to dam znać
Rekomendowane odpowiedzi