Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja napiszę że od kilku tygodni stosuje 20PPI i jestem zadowolony, tym że stosuje jeszcze prefiltr oparty na korpusie 100micr przed kubłem. I wiadomo zawsze coś będzie pływać (też zależy od oświetlenia) jakieś drobinki itd Ale tego z 1m już nie widać.

Akwarium 150cm i nie walają się żadne kupy. I najważniejsze po tygodniu spadek jest zauważalny ale minimalny. Jak wspomniałem 45PPI zamulała mi już po 2dniach.

Ja do CIRCULATORA 2000 Nie dostałem nic poza rurkami i dyszami. Gąbki żadnej, dlatego podejrzewam że piszecie o wersji TURBO.

Opublikowano
Ja do CIRCULATORA 2000 Nie dostałem nic poza rurkami i dyszami. Gąbki żadnej, dlatego podejrzewam że piszecie o wersji TURBO.

Aquael Circulator jest tylko pompą ,bez modułu , bez wkładów i bez gąbki. Natomiast filtr Aquael np. 500 1000 1500 2000 Turbo jest to taka sama pompa jak w circulatorze tyle ,że w zestawie masz moduł, wkład (porcelana ) i gąbki. No i sam circulator jest tańszy.

Opublikowano

Sorki teraz mnie oświeciło, zamawiałem wszystko na raz i zapomniałem, że to było osobno, w każdym razie kupiłem wklad ten co jest w TURBO, potem dokupiłem gęstszą gąbkę

• 2 lata później...
Opublikowano

Pytanie do posiadaczy Aquael 2000. Mierzył ktoś jego rzeczywisty sik? Bo u mnie po ok 7 miesiącach wynosi w granicach 1300-1400l/h na pusto tj. bez żadnych gąbek rurek zwężek itp.

Filtr jest słyszalny, po dłuższej pracy czuć że jest cieplejszy od wody w akwarium, a przy starcie lekko zastuka kilka razy jak stary diesel w zimie

Opublikowano
2 minuty temu, mareckee napisał:

Filtr jest słyszalny, po dłuższej pracy czuć że jest cieplejszy od wody w akwarium, a przy starcie lekko zastuka kilka razy jak stary diesel w zimie

..co do wyrzutu wody to nie mierzyłem bo nie miałem takiej potrzeby  z tego względu ,że pracuje jako mechanik tylko z gąbką i łamie mi lustro wody czyli napowietrza i tu jest OK. Natomiast to ,że jest słyszalny to owszem..ale ja wtedy lekko smaruję samą ośkę i gniazdo wazeliną i wtedy prawie go nie słyszę. Oczywiście wcześniej  czyszczę go patyczkiem do mycia uszu. To ,że Ci zastuka przy starcie to warto sprawdzić jak jest osadzony wirnik w misecce i też ją nasmarować. To wszystko bardzo go wycisza. Są już nowe wersje tej pompy z innym mocowaniem wirnika i są ponoć niesłyszalne .  W każdym bądź razie  o wiele lepiej pracuję ja te starszej wersji..

Opublikowano
7 minut temu, AndrzejWalb napisał:

warto sprawdzić jak jest osadzony wirnik w misecce

A jak ma być poprawnie? Cały wirnik wchodzi lekko na swoje miejsce i jak się kręci palcem to przeskakuje tak jakby go magnes przytrzymywał i puszczał

Opublikowano (edytowane)

...tak. Ale sprawdź czy jak zamykasz,  to na końcu ośki ma być taka plastikowa miseczka w którą wchodzi końcówka ośki. Ona powinna być nasmarowana wazeliną i ośka z miseczką ma być dobrze wciśnięta w gniazdo.

https://www.google.pl/search?q=aquael+circulator&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRiuDK7djVAhUSLlAKHXUKCr0Q_AUICigB&biw=1152&bih=590#imgrc=qcCjzuIl4S4IBM:

Chodzi mi o tę miseczkę.

Edytowane przez AndrzejWalb