Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To były ryby takie na start bo niemogłem się doczekać. Dziś rano zauważyłem ostry wzrost NO2 na poziomie około 4 mg/l. Cykl z pewnością wystartował, ale teraz pytanie. Czy wlać te 4 ampułki Bio Diggest ? Bo dziś mają przyjść kurierem. Jak długo się czeka aż cykl się zamknie ? Rybki mam już u Perez666 zapewne. Więc niewiem jak długo będą mogły u niego siedzieć hehe ;)

EDIT:

A i jeszcze jedno pytanie. Z racji że tego NH3 było duuużo to niepowinienem otworzyć kubła i wypłukać tego co tam jest w środku ? (Wybaczcie jeśli to jest laikowe pytanie ale to moje pierwsze akwa ;) )

Opublikowano

Ok stała się dziwna rzecz :) Niewlałem ampułk bo nieprzyszły jeszcze ale za to stężenie no2 między 5 a 7. no3 około 100. A nh3 spadło diametralnie do 3 !!! Jestem bardzo zaskoczony że NH3 aż tak spadło.

UPDATE 06.03.2012.

NH3- 1.

NO2 - 10

NO3 - 100+

Mogę wpuszczaćrybki czy NO2 musi być 0 ??

Opublikowano

już nic nie wlewaj, żadnego biodigest, to zupełnie zbyteczne a cykl sam powinien wystartować, z resztą jak widać to już wystartował. Gdy NH3 spadnie do 0 i NO2 także będzie niewykrywalne to podmień jakieś 30% wody i sprawdź poziom NO3. Co do specyfików jak biodigest to ostatnio na forum był taki problem że gościu lał do akwarium wszystko co mu na forum napisali i narobił sobie tylko problemów. Cykl wystartuje sam na samej urynie, trzeba tylko cierpliwie czekać i kontrolować parametry.

Opublikowano

Wreszcie po ponad miesiącu czekania oraz ogromnych skokach parametrów (no2 - 10+) cykl się zamknął.

Moje parametry:

NH3-0

NO3 - 75

NO2 - 0

GH - 7

KH - 10

PH - 8,2

Mogę już wpuszczać rybki ? :D