Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć od długiego czasu stosuje jako mechanika filtry narurowe.Wkład mam siatkowy wielokrotnego użytku.Ale jest taka sprawa że po około 3-4 dni spada mi wydajność na pompie i muszę czyścic filtry.Dodam że pracuje pompa grundfoss 25-60 na 3 biegu.Akwarium 400l.

I znowu wróciła kwestia czy wkłady sznurowe nie będą lepsze niż te siatkowe???? A jak tak to jaki mikron?????

Opublikowano

Oczywiście, że sznurkowe są lepsze.

Jak pompa chodzi na 3 biegu przy wkładzie siatkowym u ciebie, tak u mnie śmiga na 1 biegu przy sznurku 100um przed i 50um za pompą.

Widać nie czytałeś zbyt dużo o wkładach...

Opublikowano

dzięki za odpowiedź.Szczerze jak dzisiaj przysiadłem i zacząłem czytać to już więcej wiadomo o tym co i jak.Jak zakładałem narurowce to nikt tak jeszcze tego nie doświadczył i nie opisywał jak teraz. Po prostu za bardzo wdarły mi się zaległości w tym temacie

Opublikowano

czy takie rozwiązanie będzie dobre na filrt mechanik i biolog????

2x równolegle100mikro-<pompa grundfoss 25-60>-1korpus 50mikro-trójnik i jedno bezpośrednio do akwa a drugie 2x równolegle 50mikro i to ma służyć jako biolog??? oczywiście z zaworem do regulacji.

Opublikowano

IMHO sznurki mimo swojej wielkiej powierzchni dla bakterii, jednak się dość szybko zapychają i trzeba je wymieniać a co za tym idzie wahnięcia parametrów pewne :(

Opublikowano
ale jeżeli bede miał je połączone równolegle to moge je zmieniać na zmiane i zachować biologie?????
Tylko takie rozwiązanie miałem na myśli, w innym wypadku pozbawiasz się całości złoża.

Pomyśl nad fbf lub korpusy zasyp matrix'em sachem'a i możesz zapomnieć o problemach z biologią (oczywiście nie mówimy o niekontrolowanym przerybieniu ;)).

Jak już koniecznie chcesz przetestować sznurki to daj 100 mikronów, po 50-tce nie powinny się szybko zapchać. Gdy będziesz wymieniał biologię nie ruszaj mechaniki (też działa jako bio).

• Dziękuję 1
Opublikowano

hej dobry ten matrix ;) a to zasypać dwa korpusy czy jeden wystarczy??????

co do przerybienia to nie mam dużo 6 dorosłych i 12 małych ;)