Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy ale w akwarsytyce troche siedze i chce zrobić ciekawe naturalne tło do akwarium 240l wymiary stadardowe i mam pytanie jak zrobić tło z naturalnych kamieni chodzi mi o łupki lub np seprenity tak żeby nie obciążać tylnej szyby i żeby te kamienie dobrze się trzymały. Rybki nie będą z malawi a z tanganiki ale szukam dobrej rady.

Dzięki bardzo i pozdrawiam

Opublikowano

Ciezkie pytanie. Nawet jak dasz styropian jako izolacje i pokleisz kamienie silikonem to napór na tylne szklo bedzie duży a nawet jak znajdziesz łupki o gr. 0.3 cm to ich nie pokleisz.

Opublikowano

A ja bym nie zabierał tak ważnych cm. głębi baniaka.

Przy 60cm. głębi już można się bawić w tła strukturalne, ale przy 40 to tylko ograniczanie miejsca rybom.

Opublikowano

właśnie czytałem o tych tłach z pianki, fakt faktem zajmuje to dno dla rybek może uda mi się coś ładnego zrobić bez tła. Myślałem o ciakwym rumowisku zaczynającego się z lewego górnego tyłu w prawą strone tak żeby spróbować zrobić głebie w akwarium i skałki dla nigripinis bo one potrzebują pionowych skałek. własnie z opieraniem o szybe to czytałem że to może być problem z naciskiem. Dzięki za linki na pewno będe korzystał z informacji.