Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten kalkulator działa tylko pod internet explorerem...

natomiast wyższość hydroponiki nad deni... hmmm

to zależy w dużej mierze od tego jakie masz oczekiwania...

z tego co wiem o deni:

- trzeba go regulować

- trzeba pilnować

- nie musi być nad akwarium

- woda wychodzi zupełnie odtleniona

natomiast hydroponika:

- złoże zraszane (woda dodatkowo natleniona)

- musi być nad akwarium

- rośliny wyższe - wieksze zapotrzebowanie

- konieczność nawożenia roślin

- przydałoby się dodatkowo doświetlać

moim zdaniem obsługa podobnie klopotliwa, natomiast rośliny przeważają znacząco "natleniona wodą" i zużyciem NO3 (dla pochłonięcia tego co produkuję w akwarium musiałbym mieć ponad 100m węża w szafce, a mam 100cm donicę nad, z 10 sadzonkami)

starałem się pisać obiektywnie, ale zdecydowanie poczytaj o tym i sam podejmij decyzję w oparciu o wiarygodne informacje

Opublikowano

nie wiem ile kosztuje np 60m węża, ale za donicę + odpływ + rurkę na długą deszczownicę + keramzyt dalem może z 50zł max

kwiaty poodcinałem i ukorzeniłem z dostępnych w domu (takie z korzeniami z ziemi się nie nadają - pisałem o tym)

także kosztowo taniej pewnie, bo wąż za 1zł za metr chyba nie da rady, chociaż może się mylę

Opublikowano

kwiaty poodcinałem i ukorzeniłem z dostępnych w domu (takie z korzeniami z ziemi się nie nadają - pisałem o tym)

to co po prostu urwałeś liść kwiatu i włożyłeś go do keramzytu w tym korytku

Opublikowano

no nie liść, łodyżkę z kilkoma liśćmi... dla szybszego ukorzenienia można zamoczyć w ukorzeniaczu (taki preparat za 6zł)

poszukaj na forum o hydroponice - link raz tu podawałem

Opublikowano

czuję się w obowiązku uzupełnić...

myślałem, że żona namoczyła łodyżki w ukorzeniaczu, podczas gdy ja montowałem filterek, ale jednak nie... toksyczny i służy do ukorzeniania w ziemi... tylko stał więc w kuchni... nie trzeba i wręcz nie wolno go zastosować

sorry jeśli wprowadziłem w błąd - mam nadzieję że nikt wczoraj wieczorem na tej podstawie nie budował hydro :roll:

Opublikowano

nie nie spokojnie na razie zasięgam języka ale to dobrze że napisałeś bo różnie to mogło by może i jak bym nie znalazł roślinek to może bym się o to pokusił

Opublikowano

z tego co pamiętam makok ma trzykrotke u siebie, a ją wystarczy włożyć do szklanki z kranówką i puści korzenie. Tak OT to zastanawiam sie jakby się spisywały rośliny C4 (np.kukrydza) w hydroponice - rosną bardzo szybko szczególnie w temp pow. 25C.

• 3 lata później...
Opublikowano
Ja mam zrobiony denitrator z filtra narurowego , a w środku biobale . Jest to wygodne i dość tanie a także łatwe w czyszczeniu .

powiedz mi proszę jak mierzysz przepływ przez niego ?

Opublikowano
powiedz mi proszę jak mierzysz przepływ przez niego ?

Włącz stoper i sprawdź w jakim czasie napełnisz szklankę 200ml możesz bardzo łatwo z proporcji obliczyć jaki jest godzinny przepływ.