Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich malawistów.Od pewnego czasu chodzi mi po głowie mysl zbudowania denitratora(poziom NO3 zrobił mi sie za wysoki).Ale mój problem jest taki-używając weża o średnicy 6 mm lub 8 mm (taki jest zalecany) co do niego włożyc? Bo ten otwór nie jest za wielki , biobale nie wejdą a mam orginalne tetry ,a może użyc węża z jeszcze większą średnicą?

Czekam na pomoc, choć przyznam że troche juz poczytałem o tym temacie ale dalej mnie to dręczy.

Opublikowano

Nic do niego nie wkładasz - tutaj sama długość węża robi za "wkład". Mam 50 metrów węża o średnicy 10 mm z którego sobie spokojnie kapie woda /1 litr na godzinę/. Działa znakomicie ;) Bardzo szybko zbiło mi NO3 z bardzo wysokiego (kolor bordowy na wskaźnikach) do zera.

Opublikowano

Wkłady są potrzebne tylko w deni kubełkowych, w wężowych ścianki węża zapewniają miejsce potrzebne dla bakteryjek - dlatego musi on byc taki długi.

Opublikowano

Jedno pytanie(liczylem jakims internetowym kalku, i wychodzily bzdury):

Ile metrow 6mm(wew)wezyka jest potrzebne do 250l zbiornika(120/40) Srednio 30-40 mg/l tygodniowo-sporo... a chce miec max 10.. hlp ;-)

Opublikowano
Jedno pytanie(liczylem jakims internetowym kalku, i wychodzily bzdury):

Ile metrow 6mm(wew)wezyka jest potrzebne do 250l zbiornika(120/40) Srednio 30-40 mg/l tygodniowo-sporo... a chce miec max 10.. hlp ;-)

wedle kalkulatora z tej strony: http://www.triamond.prv.pl/ wychodzi że około 82 metry

Opublikowano

Mam inne pytanie, czy jeżeli się przewymiaruje ten deni, tzn. jak się przesadzi z długością węża, może to spowodować jakieś kłopoty z późniejszym działaniem denitratora?

Opublikowano

ja z innym pytaniem, w ktorym miejscu i jak rozdzieliliscie rure wylotowa z kubelka i gdzie macie te weze (pytanie do nie-sumpowców)? Mam Fluvala 304 i zastanawiam się nad denitratorem.

Jak rosną glony przy denitratorze i jak ew. zmienai sie ich struktura występowania, których jest więcej/mniej?

Opublikowano
Wlasnie kalk na tej stronie mi nie dziala :(

Jeszcze jedna prosba, policzyl by mi ktos to samo, ale dla wezyka 8mm?

dla 8 mm długość podał 61 metrów.