Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

popieram bigb w kwestii maingano - też zaobserwowałem taką redukcję u siebie, do 2+2 z tym że drugi samiec siedzi w skale raczej bity, a akwa to dużo większe 720l

Opublikowano

U mnie w 500l od prawie dwóch lat mam układ 2+1 i jakoś to funkcjonuje. Kiedyś próbowałem dodać trzy samice i efekt był taki, że musiałem je odłowić po trzech godzinach. I zgadzam się, że jak coś dobrze funkcjonuje to lepiej w to nie ingerować.

Opublikowano
Pytanie do Post_Mortem: masz maingano w akwarium, hodowałeś??

Czasem lepiej miec układ 1+2 u tych ryb a nawet 1+1, wiem z doświadczenia z układu 2+5 zostało u mnie 1+2. te ryby raczej nie lubia towarzystwa swojego gatunku, samce i samice walczą, w większym akwarium można spróbować z układem z większą liczba samic ( tak wynika z moich obserwacji).

Tak, swego czasu hodowałem maingano.

Niemniej jednak nie posądzałem tych ryb o takie zachowania jak w tym wątku przedstawiliście. Maingano hodowałem przez okres około 1,5 roku i sprawiały wrażenie ryb raczej ostrożnych i bojaźliwych (lubiły przebywać w grotach) i z reguły wypływały podczas karmienia. Przyznam szczerze, że swoim zachowaniem zdecydowanie odstającym od tego prezentowanego przez współtowarzyszące im inne gatunki w akwarium zniechęciły mnie do siebie i zrezygnowałem z ich hodowli. Stąd też jestem zaskoczony Waszymi obserwacjami.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

zbiorniczek się powiększył na 300L:D

Czy w takim zbiorniku mogła by być obsada np:

Saulosi 1+4

plus

wymarzone Hongi Sweden i może coś jeszcze ? jak to wygląda?

Opublikowano
saulosi i hongi - ok

--

może jakiś melanochromis?

Czyli możliwa by była obsada taka jak mam tyle że oddałbym neon spoty i rdzawego a za to wziął hongi.

i było by:

Saulosi 1+4

maingano 1+2

Hongi sweden no właśnie ile 1+4?

Opublikowano

A czy ma ktoś może zdjęcia lub gdzieś widział w necie jak wygląda Hongi Sweden Samica?(nie mogę znaleźć) bo przypuszczam że te fotki co są w sklepach to samce.

I jeśli Saulosi i Maingano mam dorosłe to hongi moge dodać młode czy może byc z tym problem?