Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie zastanawiaj się tylko zastosuj dawkę jak z linka na odpowiednią ilość wody - pamiętaj że wody w akwa nie masz tyle co wymiary brutto ;)

Opublikowano

Wiem o tym,dzięki za przypomnienie;) Chyba zrobię pełne leczenie na bloat, jednak przeprowadzam kurację wszystkim pysiom,zastosowałem dawkę 3g/100L mam nadzieję,że pomoże.Podobne objawy daje "posocznica ryb akwariowych",ale moja samica spuchła z dnia na dzień:( możesz makok zdradzić jaką inną zarazę podejrzewałeś? Martwi mnie tylko jeszcze ta dziura w głowie samca,czy to tylko uszkodzenie mechaniczne czy co gorsza może być spowodowane przez pasożyty? w ogóle nie mam pojęcia skąd się to cholerstwo u mnie wzięło:mad:

Opublikowano

pasożyty mogą powodować podobne objawy jak bloat...

biorąc pod uwagę cykl rozwojowy to mogło tak być że coś dodałeś, czymś nakarmiłeś i się namnożyły...

cóż bez mikroskopu się nie dowiemy ;)

Opublikowano

Niestety straciłem tą samicę która była spuchnięta,wczoraj jeszcze pływała,dzisiaj rano już się kładła na dnie,odłowiłem ją i wsadziłem do wiadra,wsadziłem filtr i dałem pół tabletki baktopur,około 1,5h temu zobaczyłem,że już padła:cry:

--

Dzisiaj trzeci dzień kuracji,jutro podmiana i nie wiem czy poprawić drugą dawką.W sumie poza tą samicą która wczoraj padła,pozostałe pysie wyglądają dobrze.