Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale panowie makok i Perez666 piszą,że to nie bloat.Samiec nie pobiera pokarmu od tygodnia,widziałem u niego jasne nitkowate odchody,poza tym wygląda i pływa normalnie,a jedna z samic od 3 dni jest spuchnięta i szybciej oddycha ale pływa normalnie.Nie mam pojęcia co im jest,proszę panów o pomoc.

Opublikowano

możesz przeleczyć na bloat profilatycznie jedną dawką (1 dzien leczenia) tylko wtedy kubeł niech chodzi w wiaderku wody z akwa żebyś go nie zabił kuracją... potem na drugi dzień 50% podmiana, węgiel do wewnętrznnego na 3h, wracasz z kubłem do akwa i kuracja już nie metro i bactopurem, a Capitox-s na passożyty (ale NIE Capifos) (on nie zabija filtrow) -- kuracja zzgodnie z opakowaniem, musisz mieć ich ze dwa opakowania bo kurację trzeba po tygodniu powtórzyć...

i żaden Pan tu wszyscy równi ;)

Opublikowano

Ok dziękuję:) ta spuchnięta samica od rana trzyma się osobno przy tafli,ale nie kiwa się na boki,nie ma wytrzeszczu ani nastroszonych łusek,wczoraj pływała normalnie.Pozostałe ryby wyglądają i pływają normalnie.Może odłowić tą samicę i leczyć ją osobno?

Opublikowano

Capitox-s podawać razem z backtopurem? chyba nie ma sensu leczyć osobno tej samicy(dodatkowy stres)na bloat,tylko czy te leki nie wpłyną jakoś ujemnie na tą głębszą ranę u samca,w sumie to jest dziura.Jeszcze zapytam się Ciebie makok jaką proponujesz dawkę metronidazolu 5g czy 3g?

Opublikowano

traktuj te dwie kuracje oddzielnie capitox i metro-bacto (pamiętaj: pierwsza musi być przeprowadzona na całym układzie, a druga zabija filtry)

w sumie jeśli pozostałe ryby nie wykazują symptomów to przeleczyłbym samicę osobno, bo nic tak nie zdenerwuje ryb jak kuracja na bloat ;)

ponadto z samicą przeleczyłbym samca, bo nie je, a to zły znak

samcowi nic być nie powinno - to są leki na patogeny tlenowe i beztlenowe, więc w teorii na ranie mogą jakieś żerować...

tak czy inaczej pamiętaj że lecisz na ślepo i to z grubego moździerza do mrówki ;)

szkoda że nie masz dostępu do mikroskopu i kogoś kto widział wcześniej pasożyty ryb w odchodach - wtedy byłoby pewniej ;)

Opublikowano

Też myślę,że to bloat,nie znalazłem nigdzie info o innej chorobie z podobnymi objawami.Właśnie miażdżę metronidazol i zastanawiam się czy zastosować dawkę 3g czy 5g?