Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! to mój pierwszy post na tym forum,mam nadzieję że pomożecie mi państwo.Mam problem z maison reef,samiec nie startuje do pokarmu już tydzień,albo złapie i wypluwa,oprócz tego ma w głowie ranę głęboką na 2-3mm,ale to chyba porządnie się walnął o kamień:/ zauważyłem także,że jedna samica jest jakby spuchnięta,nie mam pojęcia czy się tak spasła czy jak,w sumie takie napuchnięcie to objaw bloat,ale nie ma nastroszonych łusek ani wytrzeszczu oczu i pobiera pokarm.Poza tym wszystkie ryby oprócz samca normalnie jedzą,wszystkie pływają normalnie.Nie wiem co mam robić,proszę państwa o pomoc!

Opublikowano

Nie wykluczam,pływa jeszcze m.estherae red red,ale bardziej obstawiam że mocno się uderzył gdyż ryby wcale nie są w stosunku do siebie agresywne.Maison reef ma 10 miesięcy.Poza tym tak jak pisałem.

Opublikowano

Jakie wymiary akwa masz. Miałem samca m.red-red i był taki zadziora że wykończył mi dwa samce swojego gatunku i jednego samczyka innego. Także też tak myślałem że nic się nie dzieje a przez dwa dni całkowita zmiana w akwa.

Opublikowano

Już się poprawiam,a więc akwarium 120x50x50,filtracja:fluval 305 i aquael circulator 2000.Maison reef jest u mnie od początku grudnia,karmię 2-3x dziennie:hikari cichlid excel,tropical spirulina 36%,tropical spirutabin,sera granugreen,płatki tetramin.Wodę podmieniam co 2 tygodnie.

Opublikowano

Na pewno czytałeś na forum i wiesz pewnie że pyskibardzo ladne pysie są za duże do Twojego akwa. To co teraz zaobserwowałeś to dopiero początek póżniej to już bedzie to co napisał yaro. Nie widziałem tej rany ale stawiam że to była walka. A jeżeli juz się "mógł" uderzyć to świadczy że z tą rybką jest coś nie tak.