Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Każdy ma prawo na wyrażanie swojego zdania ale jak ktoś wprowadza ludzi w błąd to trzeba to poddać moderacji.Nam zależy na poprawnym prowadzeniu zbiorników a nie robienia z nich chlewików.

Ja tam się nie boję mówić co myślę.

Propos wprowadzania w błąd: kiedy to ktoś w końcu poprawi? Trąbiłem o tym dobre 3 tygodnie temu przy zarządzie na Czacie.

http://klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/diy-zrob-to-sam/107-jak-zbudowaem-filtr-fluidyzacyjny-fbf-

Od kiedy to FBF magicznie sprawia, że NO3 w dwa tygodnie spada do "0" ??? Chyba chodzi o NO2 ? Chodzi przecież o azotyny, a nie o azotany... :P

Opublikowano

Nie jestem pewny czy rzeczywiście tak jak myślisz chodzi o NO2.

Autor tekstu pisze że spadło z poziomu 10-15 do 0, a w wodzie o stężeniu NO2 koło 15 trudno utrzymać jakiekolwiek życie.

Jest możliwość denitryfikacji w fbf ale musiałaby być dosyć duża warstwa piasku nieunoszonego przez pompę i tam by się to musiało odbywać - jednak w tym przypadku sprawa wygląda jak w dowcipie o gościu który poszedł na polowanie z parasolem - coś innego musiało to usunąć.

Opublikowano

Kunta, absolutnie się z Tobą zgadzam co do polowania z parasolem. Natomiast przy tym DIY to autor napisał, że po okresie dojrzewania

"Mogę powiedzieć tylko, że po upływie 10-14tu dni zawartość NO3 w akwarium spadła z ~10-15mg/l do poziomu niemierzalnego, czyli prawie! do 0 mg/l."

FbF zgodnie z założeniem zamienia NO2 w NO3, tj. w obrazku poniżej

Aquarium-NitrogenCycle.svg

Wiem, że czasem ludzie znakomicie koloryzują, a że autorowi zginęły notatki, to podejrzewam, że poszukał gdzieś artykułu o denitryfikatorze i skopiował informację. Jeżeli FBF magicznie przerabia nam NO2 w NO3 to znaczy, że poziom NO2 spada do niewykrywalnego, a poziom NO3 wzrasta.

Opublikowano
Jeżeli FBF magicznie przerabia nam NO2 w NO3 to znaczy, że poziom NO2 spada do niewykrywalnego, a poziom NO3 wzrasta.
Żadnej magii tu nie ma;), to biologiczny filtr nitryfikacyjny. Sam obecnie używam takich w trzech zbiornikach i niestety nie zauważyłem spadku NO3. I to chyba normalne, ponieważ woda dostarczana do FBF-a powinna być dobrze natleniona, co kłóci się z procesem denitryfikacji.
Opublikowano

a na jakiej podstawie i kto ma do tego prawo, aby zmieniać kogoś artykuł?

Zmienić artykuł może tylko autor tego artykułu.

Opublikowano

Dział a nie temat ;) Temat dotyczył cenzury a zeszło Wam się na FBF i związki azotu;) Z resztą...Nie ja tu jestem modem:D

Masz racje już wydzieliłem ;)

eljot12

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.