Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie filtracji ,mam dwa kubełki a mianowicie HW-304b jako mechanika i tetre 1200 jako biologa obsada 2+6 yellow,2+4 afra,1+3 red red co sądzicie...

Opublikowano

Moim zdaniem powinno wystarczyć, choć mam wrażenie że i tak kupska będą zalegały na piasku. Większość nas tutaj jest zwolennikiem głowicy z gąbką jako mechanik ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.

Opublikowano

HW robi wrażenie kup nie ma zobaczymy dalej.

--

Też zależy od ustawienia wylotów filtrów

--

Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie po starcie HW pokazała się okrzemka parametry w normie co to może być?

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie po starcie HW pokazała się okrzemka parametry w normie co to może być?
To znaczy że akwa zaczyna się stabilizować.

Ps

Okrzemki to glony wiec rodzaj męski ;)

Opublikowano

Nie wiem jak długo masz akwa dojrzałe u mnie okrzemki pokazały się dopiero po 4-5 miesiącach i wszystko jest ok. Parametry też były dobre

Tak masz racje odpowiednie ustawienie wylotów to 3/4 sukcesu. Zobaczysz zaobserwujesz

Opublikowano

Dzisiaj właśnie zaczął cieknąć tetra tec 1200 uszczelkę wysmarowałem wazeliną i jest o.k ale chyba zmienię na inny filtr skoro raz przeciekł to kto go wie co będzie pomóżcie w wyborze w przyszłości większe akwarium.

Opublikowano

Niestety Tetry mają to do siebie, że lubią przeciekać i Twój przypadek nie jest odosobniony.

A jeśli chodzi o filtr biologiczny do większego akwarium, które masz w planach to wszystko zależy od tego jaką ilościowo planujesz obsadę. To jest główne kryterium jakie należy brać pod uwagę przy wyborze tego rodzaju filtra.

Może warto byłoby się zastanowić nad zmianą przeznaczenia tego HW-304b na biologa i zakup jakiejś w miarę cichej głowicy z cyrkulatorem tj. Aquael Circulator 2000 lub Atman At-203.