Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bakterie nitryfikacyjne muszą się namnożyć na nowych podłożach - niedługo zacznie spadać.

Opublikowano

Ok rozumiem tyle ze w tym starym kuble 2228 cały czas jest stary wkład i wcześniej było prawie niewykonalne ale za to wysoki no3 i fosforany, ok będę robił testy przez jakiś czas codziennie zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ale muszę powiedzieć ze wkłady na fosfor i no3 do tanich nie należą :(.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem podobny problem ze swoim zbiornikiem 240l. Bardzo niski poziom NO3 (wcześniej było ok 40-50, przed podmianą) po pojawieniu się zielonego, około 10. Kamienie piach pokryte dywanem zielonym z bąbelkami. Odchodziło płatami bliżej światła więcej paskudztwa. Pod mikroskopem określiłem to jako sinice. Zaciemniłem na tydzień, wyczyściłem ile się dało potem podmiana częsta wymiana filtrów mechanicznych. Użyłem również soli PhosEx z JBL. Zmniejszyłem oświetlenie do jednej świetlówki PowerGlo i od tego czasu przez 6 miesięcy spokój. Rośnie brunatny glon którego pyszczaki z uwielbieniem obgryzają ze skał. Kilka dni temu zwiększyłem oświetlenie do dwóch świetlówek, zobaczymy czy sinice powrócą od samego światła.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden sposób na sinice, niesamowicie prosty: wsadzić to tej wody jakieś szybko rosnące rośliny naczyniowe :) Powinny zjeść niedobre fosforany i problem zniknie.

Opublikowano

Rogatek jest znany z tego,że szybko rośnie i pochłania też NO2. U mnie kiedyś zadziałały nurzańce w niedużym akwarium z minimalną obsadą, szybko zagłodziły cyjanobakterie.Prawdopodobnie działająca hydroponika spowodowałaby ten sam efekt.