Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nic takiego nie znalazłem co tu insynuujesz. Ton ie opinia GIODO tylko kto i jak głosował.

--

kolejny przykład

doskonale obrazuje jak bardzo Nabe będzie musiał zadbać o administrowanie serwisem i forum klubu gdy to wejdzie w życie... Nabe jednak życzymy Ci mniej bezsennych nocy, po wprowadzeniu ACTA ;)

dyskusja pozbawiona jest prawie w całości jakichkolwiek argumentów merytorycznych, co prowadzi do wniosku, iż wypowiadające się na temat przedmiotowej umowy podmioty, działające rzekomo w imieniu ochrony prawa obywateli do prywatności, nie zapoznały się z jej postanowieniami lub świadomie manipulują opinią publiczną – napisali w oficjalnym oświadczeniu. - Nawołujący do akcji protestacyjnej przeciwko ACTA pomijają podstawowy fakt, że ACTA oznacza Umowę handlową dotyczącą zwalczania obrotu towarami podrobionymi (art. 5 pkt a) dokumentu) i bezpodstawnie głoszą, iż przyjęcie tego porozumienia stanowić będzie zamach na wolności i prawa jednostki.

znów przytoczę ten tekst.

gdzie w tym są jakieś merytoryczne opinie?

znów domysły, znów gdybanie, co by było gdyby.

Co zmieni się na naszym forum w związku z tym?

Nabe będzie śledził kto co pisze? - nie bądźmy śmieszni. jednak gdyby którykolwiek z klubowiczów ukradł komuś artykuł - zamieścił go na forum to nie Nabe będzie odpowiadał za to, tylko sąd nakaże usunięcie tej wiadomości z forum i rozpocznie procedurę znalezienia winnego nieprawnego zamieszczenia artykułu.

Nikt nigdzie w ACTA nie napisał, że jakaś "tajna komórka" będzie z buta wchodziła do domu, kneblowała nam usta i wyprowadzała w kajdankach z domu.

Sorki to wypowiedzi najczęściej nawiedzonych przeciwników tej umowy - nie poparte żadnym racjonalnym faktem czy przepisem.

Opublikowano

Yaro, hałas idzie o bliżej nie określoną (tym gorzej) prawną możliwość uzyskiwania danych o działaniach internautów w Sieci przez podmioty, które takimi danymi dysponować nie powinny. Nie ma się co oszukiwać, prawdziwa anonimowość w świecie wirtualnym nie istnieje.Odpowiednie organy mają dostęp do logów z ruchu IP, rozmów telefonicznych itd.Policja, sądy, urząd skarbowy - jeśli wymaga tego jakieś dochodzenie, czy podejrzenie popełnienia przestępstwa czyli wyjątkowe przypadki regulowane prawnie i to jest zrozumiałe.Nie mamy jakiegoś zagrożenia, kataklizmu, stanu wyjątkowego, nie prowadzimy z nikim wojny, nawet urojonej jak z terroryzmem, Polska nie jest krajem policyjnym. Więc tworzenie kolejnej furtki dla innych podmiotów nie jest niczym usprawiedliwione. Dlaczego dajmy na to amerykańska firma fonograficzna czy wydawnictwo mogłoby po takie dane sięgać? Zwolennicy regulacji w tym zakresie chcieliby zrównania metod ścigania ciężkich przestępstw w Sieci z ochroną praw patentowych i autorskich? Obowiązujące prawo i przepisy sa wystarczające w tym zakresie.

Dzisiaj Hołdys mnie rozbawił, hipokryzja, krzyczał, i tak jesteście ininwigilowani więc co przeszkadzają kolejne kajdanki. Mi przeszkadzają. Powód wzięcia pod lupę jest zbyt błachy a obronić się przed tym jest bardzo trudno.

Poza tym jak na trzy lata pracy dokument acta skonstruowany jest w podejrzanie niefrasobliwy sposób, zdrowy cynizm od razu kojarzy to z interesem jakiegoś lobby.

Opublikowano

a mi te kolejne kajdanki nie przeszkadzają.

czy amerykańskie firmy fonograficzne będą się interesowały zwykłym yareckim?

Póki nic nie nabroję nie mam się czegokolwiek obawiać.

Czy prawa autorskie i ich kradzież są mniej ważne od ciężkich przestępstw, dla ciebie pewnie nie, dla kogoś kto całe życie poświęca aby dopracować jakiś wynalazek i zostaje on mu skradziony powie inaczej.

Ile firm padło przez to że na rynku więcej było podróbek niż oryginałów - im też powiesz, że to błache?

Opublikowano

mój brat wyemigrował rok temu do berlina... nie słuchał co się do niego mówi i zassał z netu jeden film, za tydzień dostał wezwanie od kancelarii prawnej i na drodze ugody zapłacił tylko 500 euro kary... bez ACTA, bez zamieszania medialnego, bezstresowo dla broniących interesy obrońców praw autorskich...

to po co komu ACTA?

jeśli podstawimy to w kontekst wypowiedzi ministra Bonia (czy jak on się tam zwie), że "prawodawstwo w pl jest bardziej restrykcyjne niż w niejednym kraju w UE", to skąd w polsce piractwo??

dlaczego nie ściga się internautów na mocy obecnych regulacji??

po co w takim razie przyjmuje się ACTA??

nie możesz potrafić na to odpowiedzieć.

Opublikowano

święta racja, jest wiele sposobów aby walczyć z piractwem i nie potrzeba do tego ACTA, dla chcącego nic trudnego

najbardziej śmieszy mnie jak mówili dzisiaj w wiadomościach, najpierw podpiszemy, potem będziemy rozmawiali i wysłuchamy innych, sam ten fakt bez zagłębiania się w ACTA wyzwala w człowieku niesmak i budzi podejrzenia

Opublikowano

nie możesz potrafić na to odpowiedzieć.

a to fajne właśnie podejście - nie zdążyłem odpowiedzieć a już zatyka mi się usta.

:)

ale pomimo tego że nie potrafię to odpowiem.

Moja rodzina siedzi we Włoszech - zasysają filmy jeden za drugim, na kompie mają nielegalne oprogramowanie i w dupie mają całe dotychczasowe prawodawstwo, w Polsce znam wiele osób, które nieźle piracą i nigdy żadna kancelaria prawna nie wzywała nikogo z nich.

Sorki ale Twoja opowieść o bracie brzmi jak bajeczka - ściągnął z netu jeden film - :), a w tydzień kancelaria prawna już zareagowała :D - sorki w Niemczech listy też wysyłane są pocztą, a nawet gdyby wezwanie zostało wysłane w tym samym dniu w którym brat zassał jeden film, to jakaś super szybka komórka śledząca 60 mln obywateli niemieckich wysyła pismo od razu do Kancelarii Prawnej super szybką pocztą, Kancelaria Prawna też nic nie ma innego do roboty tylko czeka na sygnał od super szybkiej komórki, śledzącej ruch internetowy i śledzącej 60 mln obywateli, oczywiście ta Kancelaria Prawna (Super Szybka) mająca chyba wszystkie dane adresowe i osobowe (bo jak w inny sposób mogła by zadziałać aby otrzymać te dane tak szybko) wysyła też chyba super szybką pocztą, nie zważającą na weekendy dostarcza pismo z ugodą ściągającemu.

rzeczywiście jestem w szoku, że Niemcy działają tak sprawnie , że "pirat" nie zdąży czasami jeszcze oglądnąć filmu a tu już kara - sorki za sarkazm, ale nie lubię bajek.

Bo pomimo tego co piszesz, to nie wierzę żeby to była prawda, a niestety jak w każdym kłamstwie łatwo jest znaleźć luki to co piszesz jest nieprawdą - nie jest możliwe aby tak szybko działała poczta (nawet w Niemczech), po drugie nie jest możliwe aby jakakolwiek Kancelaria Prawna uzyskała w tak krótkim czasie, bez zgody organów sądowych, dane osobowe, a chyba nie powiesz mi że nie trzeba ich otrzymać od dostawcy internetowego.

to po co komu ACTA?

Po to aby pomimo restrykcyjnego prawa obowiązującego w Polsce było jeszcze ono respektowane.

Czepiacie się tej umowy tylko w kontekście internetu - a to jedna z nielicznych gałęzi których ta umowa dotyczy, przejdź się na targ, zobacz oryginalne towary za połowę ceny, tylko czemu na sprzedaży tej lewizny nie zarabia ten kto powinien tylko złodziej?

Skoro ja nie potrafię odpowiedzieć to proszę może ty znasz odpowiedź na moje pytanie:

Co trzeba zrobić, aby uczciwi ludzie mogli być uczciwi, a złodziei ukarać za to co robią?

Dla mnie takim krokiem w tym kierunku jest właśnie ACTA - ale jak masz inne sposoby to napisz.

Bo sorki - jak do tej pory to przeciwnicy ACTA protestują nie za uczciwością ale za tym aby taki stan trwał nadal.

Aby złodzieje tacy jak Dotcom mogli cały czas się wzbogacać jak do tej pory kosztem ludzi którzy zgodnie z prawem chcą zarabiać na swoje życie.

Opublikowano

nie wierzysz Twoja sprawa, tak było, kancelaria działała w oparciu o monitoring tytułów swojego klienta w sieciach P2P (mieli nastawionych swoich klientów sieci torrent w tym przypadku), zobaczyli że pojawiło się niemieckie ip to zwrócili się na podstawie przepisów obowiązujących do ISP i podali... poste i skuteczne ;)

--

to był +-tydzień, ściągnął a w następnym tygodniu dostał pismo - czepiasz się detali

natomiast to że nie możesz potrafić odpowiedzieć, to chodziło o to że podobnie jak ja nie znasz przepisów obecnie obowiązujących w tym temacie ;)

--

Czepiacie się tej umowy tylko w kontekście internetu - a to jedna z nielicznych gałęzi których ta umowa dotyczy, przejdź się na targ, zobacz oryginalne towary za połowę ceny, tylko czemu na sprzedaży tej lewizny nie zarabia ten kto powinien tylko złodziej?

nie chodzę na targ - żeby takie targi nie miały racji bytu musi wyrównać się poziom życia i siła nabywcza waluty - wtedy same znikną, bo nikomu szanującemu się nie będzie się chciało tam stać w mrozie - ale tego nie wprowadzą takimi regulacjami

Co trzeba zrobić, aby uczciwi ludzie mogli być uczciwi, a złodziei ukarać za to co robią?

można wykorzystać obecne regulacje - zapewne takie są - ja nie wiem ekspertem nie jestem, ale dopóki np drogówka będzie przyjmować łapówki, do póty nic się w tym kraju nie poprawi

Aby złodzieje tacy jak Dotcom mogli cały czas się wzbogacać jak do tej pory kosztem ludzi którzy zgodnie z prawem chcą zarabiać na swoje życie.

on nie jest winien - jest zapewne aroganckim bufonem z ttego co czytam w mediach, ale założył serwis, który wykorzystywany był nie tylko do piractwa - nie pisał tam wielkich banerów: "ludzie proszę tu możecie piracić"

no bez jaj - ukrzyżują go teraz - ok, ale imho to nie on jest winien, ale Ci którzy tam te filmy wrzucali

na koniec świeży link - o konsultacjach społecznych - gdzie to społeczeństwo w tych "konsultacjach"?

--

tutaj bardzo ciekawy link z cytatami Tuska i Boniego

Opublikowano

dobre - to nie on jest winien a Ci co wrzucali filmiki :D

I to nie on z szarego Szhmita stał sie milionerem Datcomem.

Piszesz żeby wykorzystywać obecnie panujące regulacje prawne?

Są do dupy - i trzeba je zmienić.

Takie jest moje zdanie i już, dalej możesz być przy swoim i swoimi przykładami mnie nie przekonasz, bo za mało w nich przekonujących argumentów.

Pewnie i ja nie przekonam ciebie, bo dla ciebie i moje argumenty są słabe.

Opublikowano

ja nie próbuję Cię przekonać - dyskutujemy sobie

oczywiście że to nie on jest winien - nie przesadzaj - stworzenie narzędzia typu megaupload.com nie może być postrzegane nawet jako podżeganie do przestępstwa - bez przesady - a co z wymieniającymi (przechowującymi) tam legalne treści? na nich nie dało się zarobić myślisz?

--

to tylko u nas w pl panuje przekonanie że pierwszy milion trzeba ukraść, a za wszelkie treści/dostępy do rzeczy nie należy płacić... i wybacz ale w takim tonie odbieram Twoją wypowiedź, sugerującą że tak mocno się wzbogacił tylko dzieki piractwie

... zresztą do dzisiaj wielu moich znajomych nie potrafi zrozumieć dlaczego płacę za aplikacje do smartfona - szokujące, jak mówią, skoro jest chomikuj.pl!

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.