Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli zabieram się za budowę hydroponiki.

Mam już wszystko jedynie pompki brakuje (na razie będzie chodzić na jakiejś którą mam). Docelowo chcę kupić jakiegoś niewielkiego New-Jet'a tylko nie wiem jaki przepływ będzie potrzebny.

Gamę mają bardzo dużą bo od 320, przez 400, 600, 750, 800, 1000, 1200 itd itd do 4500 lph.

Teraz pytanie do posiadaczy hydroponiki - jakie pompy macie u siebie?

Dodam tylko że nie mogę wykorzystać nic z obecnej filtracji ponieważ na noc pompka będzie wyłączana.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak wysoko będzie zamontowana donica względem pompy. Trzeba patrzeć na opisy jak wysoko dana pompa da radę wypompować.

U mnie np. za napęd donicy służy kubełek tetra 700. Niestety donicę mam na wysokości 160cm i gdy stał na ziemi nie dał rady tak wysoko wpompować wody. Musiałem go ustawić na podwyższeniu jakieś 50cm dopiero wtedy woda poszła. Przepływ jest niewielki,ale duży jest niepotrzebny, wręcz niewskazany.

Oczywiście gdyby się u mnie coś stało z kubełkiem (awaria jakaś, wyciek) nie bawił bym się znów w drugi kubeł, bo wydaje mi się że doniczka z keramzytem o długości 100cm bez problemu poradziła by sobie z biologią. Szukał bym jakiejś małej pompy którą mógł bym ukryć w akwa.

Więc jak już zainstalujesz wszystko u siebie, to możesz się podzielić wiedzą jaką pompę zastosowałeś, jaki przepływ itp :)

Opublikowano

ale po co kolejna pompka ?

wystarczy trojnik ogrodniczy i rozdzielic powrot do akwa ( grundfos to popcha bez problemu). z wylaczaniem tego na noc to nie jest dobry pomysl, poniewaz w keramzycie rozwinie sie nitryfikacja :)

Opublikowano

ale w hydroponice to rośliny mają pochłaniać związki azotowe a nie keramzyt.

Jednak sam trójnik starczy - dać go z zaworkiem i na noc możesz odcinać strumień wody do hydro.

Opublikowano

Donica bedzie jakies 30 cm nad lustrem wody.

Z trojnikiem nie da rady bo donica przez noc ma byc sucha!

Chodzi o to aby nie gnily korzenie i z tego co sie podowiadywalem pracujaca w systemie dzien swiatlo i mokro noc ciemno i sucho ma duzo lepsza sprawnosc.

Opublikowano

u mnie chodzi dzień i noc, korzenie sa cały czas zamoczone - uwierz mi mam taka dżunglę, że nie wiem co robić. Jeżeli miał bym przesuszać korzenie aby było lepiej to myśę, że zginął bym w chaszczach

Opublikowano

Tak tylko ja lubię być przezorny.

Jeżeli mam dwie opcje to wybieram tę dającą większe możliwości.

Robiąc w ten sposób ze będzie mogła pracować 12/12 (czyli sucho/mokro) zawsze będę mógł ją zostawić aby pracowała 24/24.

W drugą stronę bez przeróbek już się nie da.

Co do zaworu to po pierwsze nie będzie mi się chciało codziennie zakręcać/odkręcać, po drugie cała woda z doniczki jakoś musi zlecieć do akwarium, co musi odbyć się przez wlot.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.